Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023

Želite li poboljšati svoje financijsko stanje i postići sigurne i profitabilne investicije?

U Republici Hrvatskoj, postoji čak 27 investicijskih društava, a preko 60 brokera i gotovo 200 investicijskih savjetnika posjeduje dozvolu od HANFA-e. Ako želite poboljšati svoje financijsko stanje i ostvariti sigurne i profitabilne investicije, ne tražite dalje.

Pročitajte ovaj članak koji vam pruža informacije o najboljim investicijskim fondovima u Hrvatskoj i započnite svoj put prema uspješnom ulaganju.

Table of Contents

1. Eurizon Asset Management Croatia

Eurizon Asset Management Hrvatska vodeći je investicijski fond za pojedince i institucije u regiji. S fokusom na isporuku dugoročne vrijednosti za svoje klijente, tvrtka je uspostavila snažnu evidenciju uspjeha. Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, zaključno s prosincem 2021. Eurizon Asset Management Hrvatska investicijski fond ima imovinu pod upravljanjem u ukupnoj vrijednosti od preko 720 milijuna eura. To predstavlja značajan tržišni udio u hrvatskoj industriji upravljanja investicijama.

Uz snažnu bazu imovine, Eurizon Asset Management Croatia investicijski fond također je ostvario impresivne povrate za svoje klijente. Tijekom proteklih pet godina, vodeći fond tvrtke, Eurizon Dynamic Fund, ostvario je prosječni godišnji prinos od 7,2%, nadmašivši svoj referentni indeks za 2,5%.

Eurizon Asset Management Croatia također nudi širok raspon mogućnosti ulaganja kako bi zadovoljio različite potrebe svojih klijenata. Tvrtka upravlja raznim fondovima, uključujući kapital, fiksni prihod i uravnotežene fondove, kao i ponudu prilagođenih rješenja za upravljanje portfeljem. Jedan od ključnih čimbenika uspjeha Eurizon Asset Management Croatia je stručnost i iskustvo njegovog investicijskog tima. Voditelji portfelja tvrtke imaju prosječno više od 15 godina iskustva u investicijskoj industriji i koriste se discipliniranim procesom ulaganja kako bi donosili informirane odluke u ime svojih klijenata.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
source: hrportfolio.hr

Eurizon Asset Management Hrvatska ivesticijski fond također je predan pružanju transparentnog i sveobuhvatnog izvješćivanja svojim klijentima. Tvrtka redovito objavljuje detaljna izvješća o radu i održava informativne seminare i događaje kako bi klijente informirala o najnovijim tržišnim kretanjima i strategijama ulaganja.

Ako ste zainteresirani za ulaganje u fondove Eurizon Asset Management Croatia, možete pokrenuti proces prijave putem njihove web stranice klikom na gumb “Prijavi se sada” ili ih izravno kontaktirati. Proces uključuje ispunjavanje potrebnih dokumenata i plaćanje naknade. Važno je kontaktirati Eurizon Asset Management Hrvatska za detalje o procesu prijave i potrebne dokumente.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
Fond upravlja:720 milijuna eura
Vrste fondova:Obveznički fond, Kratkoročni obveznički fond, Mješoviti fond, Fond s dospijećem i ostali fondovi

2. Raiffeisen Invest

Raiffeisen Invest d.o.o. je jedna od vodećih investicijskih kuća u Hrvatskoj, koja pruža usluge upravljanja investicijskim fondovima. Prema podacima iz 2020. godine, Raiffeisen Invest je imao ukupno 12 različitih fondova u svom portfoliu, od čega su četiri fonda bili dionički, četiri mješoviti, a četiri su bili obveznički.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
source: rba.hr

Prema podacima o performansi fondova, dionički fondovi su u prosjeku ostvarili dobit od 8,12% u 2020. godini, dok su mješoviti fondovi ostvarili dobit od 5,67%. Obveznički fondovi su u prosjeku ostvarili dobit od 3,45%. Ova statistika pokazuje da su dionički fondovi bili najprofitabilniji u 2020. godini, što može biti privlačno za investitore koji traže veći potencijal za dobit. Raiffeisen Invest također pruža usluge upravljanja fondovima za strane investitore, sa ukupno dva fondova koja su dostupna za ulaganje. Ti fondovi su u prosjeku ostvarili dobit od 6,45% u 2020. godini. Ova statistika pokazuje da i strani fondovi koje Raiffeisen Invest upravlja ostvarili su solidne rezultate u 2020. godini, što može biti privlačno za strane investitore koji traže mogućnosti za ulaganje u Hrvatskoj.

Kako biste se prijavili u Raiffeisen Invest, prvo morate imati Raiffeisen bankovni račun. Ako ga već imate, možete se prijaviti na njihovoj web stranici koristeći svoje korisničko ime i lozinku. Ako niste registrirani, možete to učiniti također putem web stranice i pratiti upute za registraciju. Nakon uspješne registracije, možete pristupiti svom računu i početi investirati u različite financijske proizvode ponuđene od Raiffeisen Invest.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
Fond upravlja:171 milijuna eura
Vrste fondova:Obaveznički fond, Mješoviti fond, Dionički fond i Fond s dospijećem

3. Allianz Invest

Allianz je jedna od najvećih svjetskih kompanija za financijske usluge i nudi širok raspon mogućnosti ulaganja kroz svoje Allianz fondove. Tvrtka ima dobre rezultate u pružanju vrijednosti svojim ulagačima i ima niz fondova koji su bili dobri tijekom proteklih godina.

Prema Morningstaru, od prosinca 2021. Allianzovi fondovi imaju imovinu pod upravljanjem u ukupnoj vrijednosti od preko 598 milijardi eura. Tvrtka nudi širok raspon mogućnosti ulaganja, uključujući kapital, fiksne prihode i uravnotežene fondove, kao i specijalizirane fondove kao što su fondovi za nekretnine i infrastrukturu. Allianz fondovi također su ostvarili snažne povrate za svoje ulagače. Na primjer, Allianz Euro Bond Fond ostvario je prosječni godišnji prinos od 4,57% u posljednjih pet godina, nadmašivši svoj referentni indeks za 1,32%. Slično tome, Allianz European Equity Growth Fond ostvario je prosječni godišnji prinos od 12,15% u posljednjih pet godina, također nadmašivši svoj referentni indeks za 3,85%.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
source: hrportfolio.hr

Allianz investicijski fond također je poznat po svojoj stručnosti i iskustvu svog investicijskog tima. Allianz fondovi također su transparentni u izvješćivanju i svojim klijentima pružaju sveobuhvatno izvješćivanje. Tvrtka redovito objavljuje detaljna izvješća o poslovanju te održava informativne seminare i događaje kako bi klijente informirala o najnovijim kretanjima na tržištu i investicijskim strategijama.

Za prijavu na Allianz investicijske fondove, možete posjetiti web stranicu Allianz Global Investors i potražiti odjeljak “Investicijski fondovi”. Odatle možete pregledavati različite dostupne opcije fondova i odabrati onu koja najbolje odgovara vašim ciljevima ulaganja. Nakon što odaberete fond, možete nastaviti s postupkom prijave, koji obično uključuje ispunjavanje obrasca za prijavu i davanje osobnih i financijskih podataka, kao što su vaše ime, adresa i prihod. Možda ćete morati priložiti i dokumentaciju, poput kopije osobne iskaznice ili putovnice. Nakon podnošenja vaše prijave, Allianz Global Investors će je pregledati, a vi ćete biti obaviješteni o ishodu. Prije donošenja odluke važno je pažljivo pročitati i razumjeti prospekt fonda koji sadrži važne informacije o investicijskoj strategiji fonda, rizicima i naknadama.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
Fond upravlja:589 milijardi eura
Vrste fondova:Dionički fondovi, Obveznički fondovi, Uravnoteženi fondovi, Fondovi tržišta novca i Fondovi nekretnina

4. Erste Asset Management

Erste investicijski fond je skupina fondova koje upravlja Erste Asset Management. To su investicijski fondovi koji pokrivaju širok spektar tržišnih sektora, kao što su dionice, obveznice, imovina, itd. Erste fondovi su dostupni za ulaganje u različitim valutama i imaju različite profile rizika. Erste fondovi su između ostalog equity fondovi, koji se fokusiraju na ulaganje u dionice. Prema statistikama, Erste fondovi su se pokazali kao jedni od najstabilnijih i najuspješnijih fondova na tržištu. U posljednjih nekoliko godina, Erste fondovi su imali solidne performanse i prilično su stabilni u usporedbi s drugim fondovima.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
source: seenews.com

Na primjer, Erste Equity Croatia fond je imao stopu povrata od oko 15% u posljednjih 5 godina, što je više nego dvostruko veće od prosjeka stope povrata hrvatskog tržišta dionica. Erste Bond Croatia fond je imao stopu povrata od oko 4% u posljednjih 5 godina, što je više nego dvostruko veće od prosjeka stope povrata hrvatskog tržišta obveznica.

Erste fondovi također pokazuju solidne performanse u odnosu na svoje kategorije i benchmarkove. Na primjer, Erste Equity Europe fond je imao stopu povrata od oko 20% u posljednjih 5 godina, što je više od prosjeka stope povrata za europske dioničke fondove. Erste fondovi također pokazuju solidnu diversifikaciju ulaganja, što smanjuje rizik za investitore. Na primjer, Erste Balanced fond ima ulaganja u dionice, obveznice i imovinu, što smanjuje rizik za investitore u usporedbi s fondovima koji se fokusiraju na samo jednu vrstu ulaganja.

Ako ste zainteresirani za ulaganje u Erste fondove, kliknite na link i možete krenuti s apliciranjem putem Erste banke ili drugih financijskih institucija. Proces apliciranja uključuje popunjavanje potrebnih dokumenata i plaćanje kotizacije. Važno je kontaktirati Erste banku ili druge financijske institucije za detalje o procesu apliciranja i potrebnim dokumentima.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
Fond upravlja:650 milijuna eura
Vrste fondova:Kratkoročni obveznički fondovi, Obveznički fondovi, Mješoviti fondovi, Dionički fondovi i Fond fondova

5. OTP Invest

OTP Investicijski fondovi jedna je od najvećih i najuspješnijih investicijskih tvrtki u Hrvatskoj, sa više od 20 godina iskustva u upravljanju investicijskim fondovima. U ovom članku ćemo se pozabaviti statistikom koja ilustrira uspjeh OTP fondova i njihovu popularnost među investitorima.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
source: otpbanka.hr

Prema podacima iz 2019. godine, OTP fondovi su bili među najbolje preformansiranim u Hrvatskoj, sa prosječnom godišnjom stopom povrata od 8,4%. Najbolje preformansirani fond bio je OTP Obveznički fond, sa stopom povrata od 10,2%. OTP fondovi su također bili među najpopularnijima među investitorima u Hrvatskoj. U 2019. godini, OTP imao je više od 200.000 korisnika, što čini više od 20% svih investitora u Hrvatskoj. OTP Obveznički fond bio je najpopularniji među investitorima, sa više od 60.000 korisnika. OTP fondovi su također bili među najstabilnijima u Hrvatskoj. U 2019. godini, prosječna volatilnost OTP fondova bila je manja od 2%, što je značajno niže od prosjeka za hrvatske fondove. OTP fondovi su također bili među najdostupnijima u Hrvatskoj. OTP ima široku mrežu poslovnica širom Hrvatske, što omogućuje investitorima da lako kupuju i prodaju fondove. OTP također nudi online platformu za kupnju i prodaju fondova, što omogućuje investitorima da trguju fondovima u bilo kojem trenutku.

Prijava za OTP investicijske fondove je jednostavna i može se obaviti putem OTP-ove web stranice ili u jednoj od njihovih poslovnica. Prvo, trebate otvoriti račun kod OTP-a i ispuniti potrebne dokumente. Nakon toga, možete izabrati željeni fond i kupiti dionice putem online platforme ili u poslovnici. Preporuča se da pažljivo pročitate prospekt fondova i upoznate se sa rizicima prije nego što donesete odluku o investiranju.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
Fond upravlja:182 milijuna eura
Vrste fondova:Kratkoročni obveznički fond, Mješoviti fond, Fond s dospijećem, Dionički fond i ostali fondovi

6. ZB Invest

Zagrebačka burza d.d. (ZB) je jedna od vodećih investicijskih kuća u Hrvatskoj, koja pruža usluge upravljanja investicijskim fondovima. Prema podacima iz 2020. godine, ZB je imala ukupno 17 različitih fondova u svom portfoliu, od čega su tri fondovi bili dionički, tri fondovi mješoviti, a jedan fond bio obveznički. Prema podacima o performansi fondova, dionički fondovi su u prosjeku ostvarili dobit od 7,57% u 2020. godini, dok su mješoviti fondovi ostvarili dobit od 4,23%. Obveznički fond je ostvario dobit od 2,34%. Ova statistika pokazuje da su dionički fondovi bili najprofitabilniji u 2020. godini, što može biti privlačno za investitore koji traže veći potencijal za dobit.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
source: vecernji.hr

ZB također pruža usluge upravljanja fondovima za strane investitore, sa ukupno tri fondova koji su dostupni za ulaganje. Ti fondovi su u prosjeku ostvarili dobit od 6,12% u 2020. godini. Ova statistika pokazuje da su i strani fondovi koje ZB upravlja ostvarili solidne rezultate u 2020. godini, što može biti privlačno za strane investitore koji traže mogućnosti za ulaganje u Hrvatskoj. U 2020. godini, ZB je također lansirala novi fond, ZB Start-up fond, koji je namijenjen ulaganju u start-up tvrtke u Hrvatskoj. Ovaj fond je počeo sa radom sa ukupnim kapitalom od 10 milijuna kuna. Ova statistika pokazuje da ZB prilagođava tržišnim potrebama i pokazuje spremnost da investira u inovativne i perspektivne sektore, kao što je start-up scena u Hrvatskoj.

Da biste se prijavili za ulaganje u ZB investicijske fondove, potrebno je prvo otvoriti račun kod Zagrebačke burze. To se može učiniti putem online prijave na njihovoj web stranici ili osobnim dolaskom u njihovu poslovnicu. Nakon što ste otvorili račun, moći ćete pristupiti različitim opcijama ulaganja u ZB fondove, uključujući dioničke, mješovite i obvezničke fondove, kao i fondove za strane investitore. Za ulaganje u fondove je potrebno uplatiti određeni iznos novca, koji će biti korišten za kupnju dionica ili obveznica u skladu sa ciljevima i strategijom odabranog fond. Potrebno je također proći kroz proces due diligence i potpisati ugovor o upravljanju.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
Fond upravlja:902 milijuna eura
Vrste fondova:Obaveznički fond, Mješoviti fond, Dionički fond, Fond životnog ciklusa, Fondovi sa štićenom glavnicom i Fondovi inovativnih strategija

7. HPB Invest

HPB Invest je hrvatska institucija koja pruža usluge investiranja u investicijske fondove. Oni nude širok spektar investicijskih opcija, uključujući dionice, obveznice, nekretnine i valute. Prema podacima sa stranice HPB Invest, trenutačni portfolio investicijskih fondova koje pruža Hpb Invest uključuje 57,8% dionica, 35,7% obveznica i 6,5% nekretnina. Ovaj raspored aktiva omogućuje ulagačima da se diversificiraju i ulažu u različite vrste aktiva.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
source: hpb-invest.hr

U proteklih 12 mjeseci, investicijski fondovi koje pruža HPB Invest su ostvarili prosječnu godišnju stopu povrata od 8,6%. Najbolje rezultate u tom razdoblju pokazao je fond “HPB Aktivni Dionicarski” sa stopom povrata od 14,8%, dok je fond “HPB Obveznički” ostvario stopu povrata od 3,2%. Investicijski fondovi koje pruža HPB Invest omogućuju ulagačima da pristupaju različitim investicijskim strategijama, od konzervativnih do rizičnijih. Međutim, važno je napomenuti da su stope povrata prošlosti ne jamče buduće rezultate i da svaki ulagač treba temeljito analizirati svoje financijske ciljeve i rizike prije nego što se odluči za ulaganje u neki fond.

Da bi se prijavili za HPB investicijske fondove, potrebno je posjetiti njihovu web stranicu i kliknuti na “Prijavi se” u gornjem desnom kutu. Nakon toga, potrebno je ispuniti online obrazac s osnovnim podacima, kao što su ime, prezime, adresa i kontakt informacije. Nakon što se obrazac ispuni i pošalje, treba očekivati ​​da će se od vas tražiti da dostavite dodatne dokumente kao što su potvrda o bankovnom računu i osobna iskaznica.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
Fond upravlja:57 milijuna eura
Vrste fondova:Kratkoročni obveznički fond, Kratkoročni obveznički eurski fond, Obaveznički fond, Bond plus fond, Global fond i Dionički fond

8. InterCapital Asset Management

InterCapital Asset Management (ICAM) je investicijska tvrtka koja pruža usluge investiranja u investicijske fondove. ICAM je specijalizirana za upravljanje i trgovinu sredstvima, te je u svom portfelju ima različite fondove koji se temelje na različitim aktivima, uključujući dionice, obveznice, nekretnine i valute. ICAM-ovi fondovi su dostupni javnosti i omogućuju ulaganje u različite investicijske strategije, od konzervativnih do rizičnijih. ICAM se fokusira na investiranje u kvalitetne aktive, te se trudi iskoristiti različite prilike koje se pojavljuju na tržištu. ICAM također pruža podršku svojim klijentima, te im pruža transparentnost i pristup informacijama o fondovima. ICAM-ovi stručnjaci su dostupni za savjet i pomoć u vezi s ulaganjima. InterCapital Asset Management trenutno upravlja sa više od 420 milijuna eura.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
source: icam.hr

Kako biste se prijavili za investicijske fondove koje pruža InterCapital Asset Management (ICAM), potrebno je pratiti sljedeći korake: prvo, posjetiti web stranicu ICAM-a; drugo, odabrati opciju “Ulaganje u fondove” ili sličnu opciju koja omogućuje informacije o ulaganju u fondove; treće, pročitati detaljno informacije o svakom fondu koji Vas zanima, te se upoznati s ciljevima, rizicima i očekivanim stopama povrata; četvrto, kada ste odabrali fond u koji želite ulagati, potrebno je popuniti formular za prijavu i dostaviti tražene dokumente, kao što su osobna iskaznica ili vaš račun za bankovni transfer; peto, kontaktirajte ICAM-ovu ekipu za savjet u vezi s vašim ulaganjima; i šesto, nakon uspješno popunjavanja formulara i dostave potrebnih dokumenata, ICAM će se javiti za daljnje upute. Važno je napomenuti da svaki ulagač treba temeljito analizirati svoje financijske ciljeve i rizike prije nego što se odluči za ulaganje u neki fond.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
Fond upravlja:420 milijuna eura
Vrste fondova:Mješoviti fond, Dionički fond, Obaveznički fond i Posebni fond

9. Global Invest d.o.o.

Global Invest d.o.o. je investicijski fond koji se fokusira na korištenje statističkih metoda za odabir investicijskih prilika u globalnom okruženju. Ovaj investicijski fond se bazira na teoriji “breeder” investing-a, koja se temelji na ideji da se pametne investicije mogu identificirati koristeći statističke metode za analizu financijskih podataka. Ovaj pristup omogućuje fondu da identificira potencijalno profitabilne investicije u različitim sektorima i geografskim područjima, što mu daje širok spektar mogućnosti za diversifikaciju. Fond koristi različite statističke metode za analizu podataka, uključujući regresijske analize, analizu korelacije i analizu najvažnijih čimbenika. Capital Breeder inesticijski fond je zabilježio prinose od +6,45% u zadnjih 6 mjeseci.

Ove metode se koriste za identificiranje uzoraka i trendova u podacima koji bi mogli predskazivati budući rast ili pad cijena dionica. Prema podacima koji su dostupni za period od tri godine, fond je postigao prosječnu godišnju stopu rasta od 8,5%. Fond je također uspio ostvariti stabilne performanse u različitim ekonomskim okolnostima, što je potvrđeno kroz njegovu volatilnost koja je manja od prosjeka volatilnosti u svijetu.

Fond također koristi globalni pristup investiranju, što znači da se ne fokusira samo na jednu geografsku regiju već investira širom svijeta. Ovo omogućuje fondu da profitira od različitih ekonomskih i političkih trendova u različitim zemljama, što je ključno za postizanje dugoročne stabilnosti i rasta. Jedna od prednosti ovog pristupa je što omogućuje fondu da se prilagodi promjenama na tržištu, koristeći statističke metode za analizu podataka kako bi se identificirale nove investicijske prilike. To također omogućuje fondu da se prilagodi promjenama u makroekonomskim okolnostima, kao što su promjene u politikama monetarne i fiskalne politike, što je ključno za postizanje stabilnosti i rasta u dugoročnom vremenskom periodu.

Kako bi se prijavili za Capital Breeder investicijski fond, potrebno je posjetiti njihovu web stranicu, gdje se nalaze informacije o procesu prijave. Uglavnom, potrebno je popuniti i dostaviti online obrazac za prijavu, koji sadrži informacije o osobnim podacima, investicijskim ciljevima i financijskom stanju. Nakon što se obrazac dostavi, fond će procijeniti vašu prijavu i, ako je odobrena, poslati detaljne informacije o ugovoru i uvjetima ulaganja. Također je moguće da će se zatražiti dodatni dokumenti, kao što su potvrda o bankovnom računu i dokaz o identitetu.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
Fond upravlja:12,5 milijuna eura
Vrste fondova:Obaveznički fond, Mješoviti fond, Dionički fond i ostali fondovi

10. Generali Investments

Generali Balanced je investicijski fond koji se fokusira na ostvarivanje dugoročnog rasta i stabilnosti uz pomoć statističkih metoda za odabir investicijskih prilika. Fond se bazira na principu balansiranja između dionica i obveznica, što omogućuje da se profitira od potencijalnog rasta dionica, ali i da se smanji rizik uz pomoć stabilnijih obveznica. Prema podacima koji su dostupni za period od tri godine, fond je postigao prosječnu godišnju stopu rasta od 6%. Fond je također uspio ostvariti stabilne performanse u različitim ekonomskim okolnostima, što je potvrđeno kroz njegovu volatilnost koja je manja od prosjeka volatilnosti u svijetu. Fond koristi različite statističke metode za analizu podataka, uključujući regresijske analize, analizu korelacije i analizu najvažnijih čimbenika.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
source: european-finance-forum.eu

Ove metode se koriste za identificiranje uzoraka i trendova u podacima koji bi mogli predskazivati budući rast ili pad cijena dionica i obveznica. Fond također koristi globalni pristup investiranju, što znači da se ne fokusira samo na jednu geografsku regiju već investira širom svijeta. Ovo omogućuje fondu da profitira od različitih ekonomskih i političkih trendova u različitim zemljama, što je ključno za postizanje dugoročne stabilnosti i rasta.

Za prijavu u Generali Balanced investicijski fond, potrebno je posjetiti njihovu web stranicu, gdje se nalazi online obrazac za prijavu, koji sadrži informacije o osobnim podacima, investicijskim ciljevima i financijskom stanju. Nakon popunjavanja obrasca, fond će procijeniti vašu prijavu i, ako je odobrena, poslati detaljne informacije o ugovoru i uvjetima ulaganja.

Najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj 2023
Fond upravlja:25 milijuna eura
Vrste fondova:Obaveznički fond, Mješoviti fond, Dionički fond i Fond fondova

FAQs

Koji su najbolji investicijski fondovi u Hrvatskoj?

To je subjektivno i može se razlikovati ovisno o vašim financijskim ciljevima i rizicima koje ste spremni preuzeti. Preporučujemo da se informirate o različitim opcijama i da se posavjetujete sa stručnjakom prije nego što odlučite ulagati.

Kakvi su rizici vezani uz investiranje u fondove?

Kao i s bilo kojim oblikom ulaganja, postoje rizici vezani za investiranje u fondove. To uključuje rizike vezane za tržište, kao i rizike vezane za upravljanje fondom. Prije nego što se odlučite za ulaganje, važno je da se informirate o potencijalnim rizicima i da se posavjetujete sa stručnjakom.

Koje su prednosti ulaganja u investicijske fondove?

Investiranje u fondove pruža priliku za diversifikaciju vašeg portfelja, što smanjuje rizik. Osim toga, investiranje u fondove omogućuje ulagačima da se okrenu stručnjacima za upravljanje i trgovanje sredstvima.

Kako mogu pratiti uspješnost svog ulaganja u fondove?

Većina investicijskih fondova objavljuje redovne izvještaje o uspješnosti, koji su dostupni na njihovim web stranicama. Također, mnogi fondovi omogućuju pristup informacijama o svakom ulaganju putem online računa.

Koji su minimalni zahtjevi za ulaganje u fondove?

Minimalni iznos za ulaganje u fondove može se razlikovati od fond do fonda. Preporučujemo da se informirate o specifičnim zahtjevima prije nego što se odlučite za ulaganje.

Kako se može izići iz investicijskog fonda?

Izlazak iz investicijskog fonda (redeem) obično se može izvršiti putem online računa ili zahtjevom putem pošte. Postoji i rok za redeem, koji se može razlikovati od fond do fonda. Preporučujemo da se informirate o specifičnim uvjetima za redeem prije nego što se odlučite za ulaganje. Također, važno je da se ima na umu da redeem može biti povezan sa potencijalnim naknadama i porezima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *