Vodič za AI marketing automatizaciju

Dobrodošli u svijet marketinške automatizacije pomoću umjetne inteligencije, gdje strojevi i algoritmi rade zajedno kako bi marketinške kampanje učinili učinkovitijima i personaliziranijima.

Ako ste novi u svijetu umjetne inteligencije, možda se pitate što je automatizacija marketinga i zašto je važna. Pa, došli ste na pravo mjesto! U ovom ćemo članku istražiti osnove marketinške automatizacije, kako započeti, napredne taktike i budućnost umjetne inteligencije u marketingu.

Jeste li ikada primili e-poruku za koju ste se činili da je napisana samo za vas? Ili ste vidjeli preporuku proizvoda na web stranici koja je jezivo savršena? To je AI marketinška automatizacija na djelu. Ali ne radi se samo o personaliziranim porukama i preporukama proizvoda. AI također može pomoći tvrtkama da optimiziraju svoje kampanje, automatiziraju zadatke i identificiraju potencijalne klijente koji najviše obećavaju. I sve se to može učiniti brže i točnije nego što bi to čovjek ikada mogao.

Dakle, udobno se smjestite i pripremite se za učenje!

Vodič za AI marketing automatizaciju
source: builtin.com

Table of Contents

Osnove AI marketinške automatizacije

Automatizacija marketinga putem umjetne inteligencije (AI) brzo mijenja način na koji tvrtke pristupaju svojim marketinškim strategijama. Uz pomoć umjetne inteligencije, trgovci sada mogu automatizirati i optimizirati niz marketinških zadataka, uključujući bodovanje potencijalnih kupaca, marketing e-poštom i oglašavanje na društvenim mrežama. Pogledajmo pobliže što je AI marketinška automatizacija, zašto je važna i kako funkcionira.

Što je AI Marketing Automation?

Automatizacija AI marketinga je upotreba AI algoritama za automatizaciju ponavljajućih zadataka vođenih podacima u marketingu. Uključuje korištenje strojnog učenja, obrade prirodnog jezika i prediktivne analitike za analizu podataka, stjecanje uvida i optimiziranje kampanja. Evo nekoliko primjera kako se AI može koristiti u marketingu:

 • Personalizirane preporuke proizvoda: Algoritmi umjetne inteligencije mogu analizirati kupčevu povijest pregledavanja i kupovine kako bi preporučili proizvode koje će najvjerojatnije kupiti, poboljšavajući korisničko iskustvo i povećavajući prodaju.
 • Oglašavanje na društvenim mrežama: Algoritmi umjetne inteligencije mogu analizirati podatke i ponašanje korisnika kako bi optimizirali ciljanje oglasa i poboljšali izvedbu kampanje.
 • Chatbotovi: chatbotovi pokretani umjetnom inteligencijom mogu pružiti korisničku podršku i angažman 24/7, poboljšavajući zadovoljstvo korisnika i skraćujući vrijeme odgovora.
Vodič za AI marketing automatizaciju
source: avanade.com

Zašto je automatizacija marketinga umjetne inteligencije važna?

 • Štedi vrijeme i resurse: Automatiziranjem zadataka koji se ponavljaju, trgovci se mogu usredotočiti na više strateških aktivnosti, kao što je izrada uvjerljivih poruka i optimiziranje kampanja. Nedavna studija pokazala su da trgovci koji koriste AI za zadatke automatizacije uštede u prosjeku 8 sati dnevno.
 • Poboljšava učinkovitost kampanje: AI algoritmi mogu analizirati ogromne količine podataka kako bi identificirali obrasce i uvide koji bi ljudskim analitičarima mogli promaknuti. To može dovesti do boljeg ciljanja, personaliziranijih poruka i na kraju do boljih rezultata kampanje.
 • Povećava prihod: Studija su pokazala da AI marketinškim stručnjacima omogućuje povećanje prodaje za 52%, povećanje zadržavanja kupaca za 51% i uspjeh u lansiranju novih proizvoda za 49%.

Kako funkcionira AI marketinška automatizacija?

Automatizacija AI marketinga uključuje tri ključne komponente:

 • Strojno učenje: Vrsta umjetne inteligencije koja omogućuje strojevima da uče iz podataka bez eksplicitnog programiranja. Algoritmi strojnog učenja mogu analizirati podatke kako bi identificirali obrasce i napravili predviđanja.
 • Obrada prirodnog jezika: Vrsta umjetne inteligencije koja omogućuje strojevima da razumiju i generiraju ljudski jezik. Algoritmi za obradu prirodnog jezika mogu analizirati povratne informacije korisnika, objave na društvenim mrežama i druge tekstualne podatke kako bi dobili uvid.
 • Prediktivna analitika: Vrsta analize podataka koja koristi strojno učenje za prepoznavanje obrazaca i predviđanje budućih ishoda. Algoritmi za prediktivnu analitiku mogu analizirati podatke o korisnicima kako bi identificirali trendove i predvidjeli buduće ponašanje.
Vodič za AI marketing automatizaciju
source: sigconsult.com

Primjeri AI marketinške automatizacije iz stvarnog svijeta

Automatizaciju marketinga AI već koriste tvrtke svih veličina kako bi optimizirale svoje marketinške napore. Evo nekoliko primjera iz stvarnog svijeta:

 • Spotify koristi AI algoritme kako bi preporučio glazbu svojim korisnicima na temelju njihove povijesti slušanja i preferencija.
 • Sephora koristi chatbot koji pokreće umjetna inteligencija za pružanje personaliziranih preporuka za ljepotu svojim kupcima.
 • Amazon koristi AI algoritme kako bi optimizirao svoje preporuke proizvoda i cijene.

Zaključno, marketinška automatizacija umjetne inteligencije mijenja način na koji tvrtke pristupaju svojim marketinškim strategijama. Automatiziranjem zadataka koji se ponavljaju, stjecanjem uvida iz podataka i poboljšanjem učinkovitosti kampanje, marketinška automatizacija pomoću umjetne inteligencije može pomoći tvrtkama da uštede vrijeme i resurse dok istovremeno pokreću rast prihoda

Početak rada s AI marketinškom automatizacijom

Jeste li spremni podići svoju marketinšku igru ​​na višu razinu s AI marketinškom automatizacijom? Evo vodiča korak po korak o tome kako započeti:

1. Procijenite svoju trenutnu marketinšku strategiju:

 • Identificirajte zadatke koji se trenutačno obavljaju ručno i mogu imati koristi od automatizacije, kao što su bodovanje potencijalnih klijenata, segmentacija e-pošte i oglašavanje na društvenim mrežama.

2. AI alate i platforme:

 • Istražite alate koji najbolje odgovaraju vašim potrebama na temelju čimbenika kao što su jednostavnost upotrebe, kompatibilnost s postojećim sustavima i cijena.
 • Popularne AI platforme za automatizaciju marketinga uključuju Hubspot, Marketo, Pardot i Eloqua.

3. Integrirajte odabrane alate:

 • Radite s timom iskusnim u integraciji AI alata s vašim postojećim marketinškim sustavima.
  Provjerite jesu li podaci pravilno sinkronizirani na svim platformama.

4. Počnite s malim i testirajte:

 • Započnite s nekoliko kampanja ili zadataka kako biste testirali učinkovitost svojih nastojanja AI marketinške automatizacije.
 • Pažljivo pratite rezultate i po potrebi izvršite prilagodbe.
Vodič za AI marketing automatizaciju
source: whatsnewinpublishing.com

Dodatne statistike koje treba uzeti u obzir:

 • Studij koji je proveo Salesforce pokazala je da 51% voditelja marketinga već koristi AI, a još 27% planira ga ugraditi u sljedeće dvije godine.
 • Prema izvješću MarketsandMarkets, očekuje se da će veličina tržišta AI u marketingu dosegnuti 21 milijardu dolara do 2028., rastući CAGR-om od 26,6% od 2021. do 2028.
 • Nemojte više čekati da prihvatite moć AI marketinške automatizacije. S pravim alatima i pristupom možete uštedjeti vrijeme i resurse dok istovremeno poboljšavate učinkovitost svojih kampanja.

Taktike marketing automatizacije

Sada kada smo pokrili osnove AI marketinške automatizacije, vrijeme je da dublje zaronimo u temu i istražimo neke od naprednijih dostupnih taktika. U ovom odjeljku pogledat ćemo neke konkretne primjere kako se umjetna inteligencija može koristiti za optimizaciju marketinških kampanja i poboljšanje angažmana korisnika.

Vodič za AI marketing automatizaciju
source: soothsayeranalytics.com

Prediktivna analitika za bodovanje potencijalnih klijenata

Bodovanje potencijalnih kupaca je postupak dodjele bodova svakom potencijalnom kupcu na temelju njihovog ponašanja i angažmana s vašim marketinškim materijalima. Prediktivna analitika može se koristiti za analizu ovih podataka i identifikaciju potencijalnih kupaca koji će najvjerojatnije ostvariti konverziju, što vam omogućuje da odredite prioritet svojih napora i usredotočite se na potencijalne kupce koji će najvjerojatnije rezultirati prodajom.


Obrada prirodnog jezika za personalizirane poruke

Personalizacija je ključna u današnjem marketinškom krajoliku, a obrada prirodnog jezika može se koristiti za stvaranje personaliziranih poruka koje odjekuju kod vaše publike. Analizom podataka o klijentima i razumijevanjem njihovih preferencija i ponašanja, umjetna inteligencija vam može pomoći da osmislite poruke koje će vjerojatnije pretvoriti i izgraditi jače odnose s vašim klijentima.


Prepoznavanje slika za vizualno pretraživanje

Vizualno pretraživanje novi je trend u e-trgovini, a prepoznavanje slika može se koristiti kako bi se kupcima omogućilo traženje proizvoda pomoću slika, a ne teksta. To može olakšati korisnicima da pronađu ono što traže i može pomoći u povećanju prodaje čineći iskustvo kupnje besprijekornijim i intuitivnijim.


Chatbotovi za korisničku podršku i angažman

Chatbotovi postaju sve popularniji kao način pružanja korisničke podrške i angažmana 24/7. Upotrebom umjetne inteligencije za razumijevanje upita korisnika i pružanje relevantnih odgovora, chatbotovi mogu pomoći u poboljšanju zadovoljstva i zadržavanja korisnika, a istovremeno štede vrijeme i resurse za vaše poslovanje.


Kako tehnologija umjetne inteligencije napreduje, potencijal automatizacije marketinga umjetne inteligencije da transformira industriju je ogroman. Međutim, važno je razmotriti etičke implikacije upotrebe umjetne inteligencije i osigurati da se ona koristi odgovorno. To znači poduzimanje koraka za osiguranje transparentnosti, odgovornosti i pravednosti u sustavima umjetne inteligencije, kao i održavanje ljudskog nadzora kako bi se spriječile neželjene posljedice.

Vodič za AI marketing automatizaciju
source: networkworld.com

Pitanja i odgovori

Koji su uobičajeni zadaci koji se mogu automatizirati pomoću AI marketinške automatizacije?

Zadaci koji se mogu automatizirati uključuju bodovanje potencijalnih kupaca, marketing e-poštom, oglašavanje na društvenim mrežama, stvaranje sadržaja i personalizirane preporuke proizvoda.

Kako AI marketinška automatizacija može poboljšati učinkovitost marketinških kampanja?

Korištenjem strojnog učenja, obrade prirodnog jezika i prediktivne analitike, umjetna inteligencija može identificirati obrasce i uvide koji bi ljudima mogli promaknuti. To može dovesti do boljeg ciljanja, personaliziranijih poruka i naposljetku do boljih rezultata.

Koji su popularni AI alati i platforme dostupni za marketinšku automatizaciju?

Neki popularni AI alati i platforme uključuju Hubspot, Marketo, Salesforce, Pardot i Eloqua.

Kako mogu započeti s AI marketinškom automatizacijom?

Prvi korak je procijeniti vašu trenutnu marketinšku strategiju i identificirati zadatke koji bi mogli imati koristi od automatizacije. Zatim istražite različite AI alate i platforme i odaberite one koji najbolje odgovaraju vašim potrebama. Konačno, integrirajte odabrane alate s postojećim marketinškim sustavima.

Koje su napredne taktike dostupne u automatizaciji marketinga umjetne inteligencije?

Prediktivna analitika je napredna taktika koja može pomoći u prepoznavanju potencijalnih klijenata koji će najvjerojatnije izvršiti konverziju. Ostale napredne taktike uključuju kreiranje personaliziranog sadržaja, chatbotove za korisničku podršku te chat i glasovne asistente koji se pokreću AI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *