E-mail marketing pomoću AI-a

Jeste li umorni od igranja igre pogađanja sa svojim e-mail kampanjama? Buljite li u prazan ekran i pokušavate smisliti zanimljiv sadržaj koji će privući pozornost vaših pretplatnika?

Zamislite da imate virtualnog pisca tekstova na dohvat ruke, spremnog za generiranje personaliziranog sadržaja koji privlači pažnju zbog kojeg će vaši pretplatnici poželjeti više.

Pripremite se osloboditi svoju kreativnost i podići svoju marketinšku igru ​​putem e-maila na višu razinu. Govorimo o dinamičnom sadržaju koji se prilagođava svakom pojedinom pretplatniku, predmetima koji praktički traže da se na njih klikne i uvidima koji će revolucionirati način na koji pristupate marketingu putem e-maila.

Dakle, udobno se smjestite, opustite i dopustite nam da vas povedemo na putovanje kroz uzbudljivi svijet marketinga putem e-pošte s umjetnom inteligencijom. Vjerujte nam, ovo je jedna vožnja koju ne želite propustiti!

E-mail marketing pomoću AI-a
source: GETTY

Table of Contents

Personalizacija e-mailova

Znate onaj osjećaj kada dobijete e-mail koja je namijenjen samo vama? Možda je to preporuka proizvoda koji je upravo ono što ste tražili ili podsjetnik o napuštenoj košarici koji vas potiče da dovršite kupnju. Taj osjećaj je ono što je bit personalizacije pomoću umjetne inteligencije. Prvo ćemo istražiti kako umjetna inteligencija marketinškim stručnjacima omogućuje stvaranje personaliziranog sadržaja e-maila koji odjekuje kod kupaca i potiče prodaju.

 • Moć personalizacije

Personalizacija je ključ za otključavanje punog potencijala marketinga putem e-maila. Korištenjem umjetne inteligencije marketinški stručnjaci mogu kreirati kampanje putem e-maila koje su prilagođene interesima, ponašanjima i preferencijama pojedinačnih korisnika.

 • AI analizira korisničke podatke

AI algoritmi analiziraju korisničke podatke kao što su prošle kupnje, ponašanje pregledavanja i demografske informacije kako bi dobili uvid u interese i preferencije svakog korisnika. Ovi se podaci koriste za izradu jedinstvenog korisničkog profila za svakog kupca.

 • Sadržaj e-maila je personaliziran

Koristeći korisnički profil, AI može personalizirati sadržaj e-maila kako bi odgovarao željama svakog korisnika. Na primjer, kupac koji je u prošlosti kupio tenisice za trčanje može primiti e-mail s personaliziranim preporukama proizvoda za opremu za trčanje.

 • Personalizacija potiče angažman

Stvaranjem personaliziranog sadržaja e-maila koji govori izravno o interesima svakog korisnika, trgovci mogu potaknuti veći angažman i stope konverzije. Prema studiju koji je proveo Epsilon, personalizirani. e-mailovi imaju stopu otvorenosti koja je 29% veća od nepersonalizirane e-mailova.

E-mail marketing pomoću AI-a
source: www.searchenginejournal.com

Primjer personaliziranih e-mailova

Da bismo vidjeli snagu personalizacije na djelu, pogledajmo primjer e-maila napisanog pomoću AI:


 1. Predmet: Hej Sara, imamo nekoliko preporuke samo za tebe!
 1. Tijelo e-maila:

Bok Sara,

Primijetili smo da ste nedavno od nas kupili novi bicikl – to je sjajno! Željeli smo nastaviti s nekim personaliziranim preporukama za koje mislimo da će vam se svidjeti:

 • Biciklističke hlače: Naši kupci koji su kupili bicikle poput vašeg često vole naše biciklističke hlače. Izrađene su od tkanine koja upija vlagu i imaju udobno podstavljeno sjedalo.
 • Držač za bocu s vodom: Ostanite hidrirani tijekom vožnje pomoću ovog praktičnog držača za bocu s vodom koji se lako pričvršćuje na okvir vašeg bicikla.
 • Biciklističke rukavice: Zaštitite ruke na dugim vožnjama ovim prozračnim i laganim biciklističkim rukavicama.

Javite nam ako imate bilo kakvih pitanja o ovim proizvodima ili ako postoji nešto drugo u čemu vam možemo pomoći.

Sretno bicikliranje!
Tim u BikeHr


Personalizacija je tajni umak marketinga putem e-maila. Korištenjem umjetne inteligencije za personaliziranje sadržaja e-maila, trgovci mogu stvoriti zanimljiviju i učinkovitiju kampanju e-maila koja odjekuje kod kupaca na individualnoj razini. Dakle, sljedeći put kada primite e-mail za koju se čini da je napravljena samo za vas, sjetite se da je to moć personalizacije na djelu.

E-mail marketing pomoću AI-a
source: linkedin.com

Korak po korak za e-mail marketing uz ChatGPT

Što je ChatGPT?

ChatGPT je veliki jezični model koji je obučavao OpenAI. Sposoban je generirati ljudske odgovore na tekstualne upite, što ga čini moćnim alatom za stvaranje sadržaja. S ChatGPT-om možete generirati sadržaj visoke kvalitete u nekoliko sekundi. To je izvrstan alat za marketing putem e-maila jer vam može pomoći u stvaranju personaliziranog i privlačnog sadržaja koji odjekuje vašoj publici.

Korak 1: Definirajte svoje marketinške ciljeve putem e-maila

Prije nego počnete koristiti ChatGPT, važno je definirati svoje marketinške ciljeve. Što želite postići sa svojim e-mail marketing kampanjama? Želite li povećati prodaju, promovirati novi proizvod ili izgraditi svijest o robnoj marki? Nakon što definirate svoje ciljeve, možete kreirati sadržaj e-maila koji je prilagođen vašim specifičnim ciljevima.

Primjer pitanja za ChatGPT: “Želim promovirati svoju novu liniju veganskih kolačića svojim pretplatnicima e-pošte kako bih povećao prodaju.”

Korak 2: Napravite popis e-mail pretplatnika

Kako biste maksimalno iskoristili e-mail marketing, morate imati popis pretplatnika koji su zainteresirani za vaše proizvode ili usluge. Možete izraditi obrazac za prijavu na svojoj web stranici ili stranicama društvenih medija kako biste potaknuli ljude da se pretplate na vašu e-mail listu.

Primjer pitanja za ChatGPT: “Potakni posjetitelje web stranice da se prijave na našu e-mail listu tako što ćete ponuditi 10% popusta na njihovu prvu kupnju.”

Korak 3: Izradite tekstualni upit

Nakon što imate email popis, vrijeme je da izradite tekstualni upit za ChatGPT. Tekstualni upit je kratka rečenica ili odlomak koji opisuje što želite reći u svojem e-mailu.

Primjer pitanja za ChatGPT: “Napiši zanimljiv e-mail kojim predstavljaš našu novu liniju veganskih kolačića i potičeš naše pretplatnike da ih isprobaju.”

Korak 4: Generirajte sadržaj e-maila s ChatGPT-om

Koristeći vaš tekstualni upit, generirajte sadržaj e-maila s ChatGPT-om. Možete koristiti ChatGPT za pisanje uvoda, opisa proizvoda, poziva na radnju ili bilo kojeg drugog dijela svog email-a.

Primjer pitanja za ChatGPT: “Koristeći tekstualni upit iznad, generiraj opis proizvoda za naše nove veganske kolače koji naglašava njihov ukusan okus i zdrave sastojke.”

Korak 5: Personalizirajte sadržaj svojeg e-maila

Kako biste sadržaj svoje e-maila učinili privlačnijim, možete ga personalizirati pomoću imena pretplatnika ili drugih osobnih podataka. ChatGPT vam može pomoći da stvorite personalizirani sadržaj koji odjekuje vašoj publici.

Primjer pitanja za ChatGPT: “Upotrijebi pretplatnikovo ime i povijest kupnje kako bi personalizirao e-mail i preporučili druge veganske kolače u kojima bi mogli uživati.”

Korak 6: Testirajte i optimizirajte svoje kampanje putem e-maila

Nakon što stvorite sadržaj e-maila, važno je testirati i optimizirati svoje kampanje. Možete koristiti A/B testiranje da usporedite različite verzije e-maila i vidite koja ima bolju izvedbu. To će vam pomoći da optimizirate svoje e-mail kampanje i poboljšate njihovu učinkovitost.

Primjer pitanja za ChatGPT: “Stvori dvije različite verzije e-maila s neznatno različitim predmetima i testiraj ih s malim uzorkom našeg popisa email-a kako bi vidjeli koja ima bolju izvedbu u smislu otvorenosti i stope klikanja.”

E-mail marketing pomoću AI-a
source: GETTY

Kako umjetna inteligencija analizira korisničke podatke

Pripremite se podići svoje marketinške kampanje putem e-maila na višu razinu uz moć prediktivne analitike i umjetne inteligencije! U ovom ćemo odjeljku raščlaniti kako umjetna inteligencija može analizirati korisničke podatke za predviđanje budućih ponašanja i preferencija, kao i dati primjere kako se prediktivna analitika može koristiti u marketingu putem e-maila.

Kako umjetna inteligencija analizira korisničke podatke za predviđanje budućih ponašanja i preferencija:

Algoritmi prediktivne analitike pokretani umjetnom inteligencijom koriste se tehnikama strojnog učenja i rudarenja podataka za analizu velikih količina korisničkih podataka, uključujući prošle kupnje, povijest pregledavanja, aktivnost na društvenim mrežama i demografske podatke.
Ovi se podaci koriste za izradu korisničkih profila koji predviđaju buduća ponašanja i preferencije, kao što su proizvodi koje će kupac vjerojatno kupiti, s kojim sadržajem će se vjerojatno baviti i kada će vjerojatno obaviti kupnju.

Prema studiji Aberdeen Groupa, tvrtke koje koriste prediktivnu analitiku u svojim marketinškim kampanjama ostvaruju povećanje prihoda od 10% i 2,3 puta veću stopu konverzije u usporedbi s tvrtkama koje ne koriste prediktivnu analitiku.

E-mail marketing pomoću AI-a
source: hr.economictimes.indiatimes.com

Primjeri prediktivne analize u marketingu putem e-maila:

 • Slanje personaliziranih preporuka proizvoda na temelju povijesti pregledavanja: Ako je kupac pregledavao određenu kategoriju proizvoda na web stranici, AI može analizirati to ponašanje i poslati personalizirane preporuke proizvoda putem e-maila.
 • Slanje podsjetnika o napuštenoj košarici kupcima koji će vjerojatno obaviti kupnju: AI može analizirati ponašanje korisnika i predvidjeti koji će kupci najvjerojatnije dovršiti kupnju ako prime blagi podsjetnik.
 • Slanje e-maila o ponovnom angažmanu klijentima koji su u opasnosti od napuštanja: AI može analizirati ponašanje korisnika i predvidjeti koji klijenti su u opasnosti od napuštanja. Slanjem personaliziranih e-mailova za ponovni angažman tim kupcima, trgovci mogu povećati šanse da ih zadrže kao vjerne klijente.

Sada kada znate koliko prediktivna analitika i AI mogu biti moćni u marketingu e-poštom, vrijeme je da počnete uključivati ​​ove tehnike u svoje kampanje. Personalizirane e-mailove koje predviđaju ponašanje i preferencije kupaca sigurno će odjeknuti kod vaše publike i potaknuti prodaju.

Pitanja i odgovori

Što je marketing putem e-maila pomoću umjetne inteligencije?

E-mail marketing pomoću umjetne inteligencije uključuje korištenje algoritama strojnog učenja za optimizaciju različitih aspekata vaših e-mail kampanja, kao što su predmet, sadržaj i vrijeme. Omogućuje vam stvaranje prilagođenijeg i zanimljivijeg sadržaja koji odjekuje kod vaših pretplatnika, što rezultira višim stopama otvaranja i klikanja.

Kako AI pomaže u e-mail marketingu?

AI može pomoći u e-mail marketingu na razne načine. Na primjer, može analizirati podatke o ponašanju pretplatnika i preferencijama kako bi generirao personaliziraniji sadržaj, predvidio najbolja vremena za slanje e-maila za maksimalni angažman i optimizirao retke predmeta za povećanje stope otvaranja. U osnovi, AI vam može pomoći u donošenju odluka temeljenih na podacima koje rezultiraju učinkovitijim e-mail kampanjama.

Moram li biti stručnjak da bih koristio AI za e-mail marketing?

Ne nužno. Iako neka razina tehničkog znanja može biti od pomoći, mnogi marketinški alati e-maila koji se pokreću umjetnom inteligencijom dizajnirani su tako da budu jednostavni za korištenje i zahtijevaju malo ili nimalo iskustva u kodiranju. Međutim, važno je odabrati alat koji odgovara vašoj razini stručnosti i nudi značajke koje su vam potrebne za postizanje vaših marketinških ciljeva putem e-maila.

Hoće li AI zamijeniti ljudske copywritere?

Ne, umjetna inteligencija nije namijenjena zamjeni ljudskih tekstopisaca. Umjesto toga, namijenjen je povećanju njihovih vještina i olakšavanju poslova automatiziranjem određenih zadataka i pružanjem uvida koji im mogu pomoći pri donošenju odluka. Drugim riječima, umjetna inteligencija i pisci tekstova mogu raditi zajedno kako bi stvorili učinkovitije kampanje putem e-maila.

Je li marketing putem e-maila s umjetnom inteligencijom skup?

Cijena korištenja umjetne inteligencije za marketing e-maila može varirati ovisno o alatu ili platformi koju odaberete, pa čak može biti i besplatno. Neke opcije mogu zahtijevati značajna ulaganja, dok druge mogu biti pristupačnije ili nuditi model pay-as-you-go. Važno je odvagnuti troškove u odnosu na potencijalne koristi i odabrati rješenje koje odgovara vašem proračunu i potrebama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *