Kako ulagati u kriptovalute

Jeste li umorni od toga što vaš štedni račun jedva drži korak s inflacijom i želite početi ulagati u kriptovalute, ali niste sigurni odakle početi?

Kriptovaluta posljednjih godina stvara valove, a mnogi je ljudi vide kao potencijalnu priliku za ulaganje. Uz tržišnu vrijednost u bilijunima, ulaganje u kriptovalutu može ponuditi potencijal za visoke povrate, ali može biti i rizično.

Ako ste zainteresirani za ulaganje u kriptovalute, važno je istražiti i razumjeti osnove. U ovom članku vodit ćemo vas kroz korake za ulaganje u kriptovalute i pružiti vam znanje i alate za donošenje informiranih odluka.

Čitajte dalje kako biste saznali kako ulagati u kriptovalutu i počeli iskorištavati mogućnosti koje ona pruža.

Table of Contents

Razumijevanje kriptovaluta

Prije nego što uložite u kriptovalutu, važno je razumjeti što je to i kako funkcionira. Kriptovalute su digitalna imovina koja koristi tehnike šifriranja za osiguranje transakcija i kontrolu stvaranja novih jedinica. Prva i najpoznatija kriptovaluta, Bitcoin, stvorena je 2009. godine, a od tada su stvorene tisuće drugih kriptovaluta.

Vrijednost kriptovalute određena je ponudom i potražnjom, kao i bilo koje druge imovine. Neke od najpopularnijih kriptovaluta uključuju Bitcoin, Ethereum i Ripple. Kriptovalute djeluju neovisno o središnjim bankama i decentralizirane su, što znači da ih ne podupire niti jedna vlada ili financijska institucija. To im daje razinu neovisnosti i sigurnosti koja je jedinstvena među opcijama ulaganja.

Kako ulagati u kriptovalute
marca.com

Prednosti ulaganja u kriptovalute

Ulaganje u kriptovalute nudi brojne prednosti u odnosu na tradicionalna ulaganja.

Prvo, kriptovalute nisu vezane ni za jednu državu ili gospodarstvo, što znači da su manje osjetljive na fluktuacije i događaje koji utječu na tradicionalna ulaganja poput dionica ili obveznica. To ih čini izvrsnom opcijom za diverzifikaciju vašeg investicijskog portfolia.

Još jedna prednost kriptovaluta je njihov potencijal za visoke povrate. Iako nema jamstva dobiti pri ulaganju u kriptovalute, mnogi su ulagači vidjeli značajne povrate u kratkom vremenu. Na primjer, Bitcoin je ostvario povrat od preko 900% samo u 2017. godini.

Kriptovalute također nude razinu anonimnosti i privatnosti koja nije dostupna s tradicionalnim ulaganjima. Transakcije izvršene s kriptovalutama su šifrirane, što ih čini teškim za praćenje. To znači da možete ulagati u kriptovalute bez brige da će vaši osobni podaci biti ugroženi.

Još jedna prednost ulaganja u kriptovalute je da je to visoko likvidna imovina. Na digitalnim mjenjačnicama možete jednostavno kupovati i prodavati kriptovalute, a lako ih je prenijeti s jedne mjenjačnice na drugu.

Pristupačnost je isto jedna od ključnih prednosti ulaganja u kriptovalute. Za razliku od tradicionalnih ulaganja, kriptovaluta se može kupovati i prodavati 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, što je čini pristupačnom za svakoga. Sve što trebate je internetska veza i mjenjačnica kriptovaluta da biste započeli. To omogućuje jednostavan i brz pristup vašem ulaganju, bez ograničenja tradicionalnog bankarskog radnog vremena ili lokacije.

Transparentnost kriptovaluti još jedna je od njenih prednosti. Sustav blockchain glavne knjige pruža siguran i transparentan način praćenja transakcija, osiguravajući da su sve informacije točne i ažurne. Ovo ne samo da štiti vaše ulaganje, već također pruža razinu povjerenja i odgovornosti koja nije uvijek prisutna u tradicionalnim ulaganjima.

Kako ulagati u kriptovalute
mudrex.com

Rizici ulaganja u kriptovalute

Iako postoje mnoge prednosti ulaganja u kriptovalute, postoje i neki rizici.

Jedan od najvećih rizika je volatilnost tržišta. Cijene kriptovaluta mogu biti vrlo nepredvidive i mogu doživjeti značajne oscilacije u kratkom vremenskom razdoblju.

Drugi rizik je mogućnost hakiranja ili krađe. Digitalne mjenjačnice i novčanici mogu biti osjetljivi na hakiranje, a ako pohranite svoju kriptovalutu na nesigurno mjesto, može biti ukradena.

Konačno, uvijek postoji rizik od prijevare. Bilo je slučajeva lažnih shema kriptovaluta, stoga je važno temeljito istražiti svaku priliku za ulaganje prije nego što u nju uložite svoj novac.

Kako ulagati u kriptovalute

Sada kada imate osnovno razumijevanje prednosti i rizika povezanih s ulaganjem u kriptovalute, pogledajmo kako izvršiti svoju prvu investiciju.

  1. Odaberite kripto mjenjačnicu: Prvi korak za ulaganje u kriptovalute je odabir pouzdane i sigurne mjenjačnice za kupnju i prodaju vaših ulaganja. Neke popularne burze uključuju Coinbase, Binance i Kraken. Važno je odabrati burzu koja je ugledna i ima dobre rezultate, kao i jake sigurnosne mjere koje štite vaša ulaganja.
  1. Otvorite korisnički račun: Nakon što odaberete mjenjačnicu, morat ćete otvoriti račun i potvrditi svoj identitet. Ovaj je postupak obično jednostavan, ali može potrajati nekoliko dana.
  1. Dodajte sredstva na svoj račun: Zatim ćete morati položiti sredstva na svoj račun. To se može učiniti različitim metodama, uključujući bankovne prijenose, kreditne kartice i PayPal.
  1. Počnite kupovati i prodavati: Konačno, možete početi kupovati i prodavati kriptovalute na odabranoj mjenjačnici. Važno je istražiti i razumjeti tržište prije bilo kakvog ulaganja. Također se preporuča započeti s malim ulaganjem i postupno povećavati svoj portfolio kako stječete više iskustva i znanja.

Također je važno pratiti naknade povezane s kupnjom i prodajom kriptovaluta jer se one s vremenom mogu zbrojiti i smanjiti vašu zaradu. Neke mjenjačnice naplaćuju niže naknade za veće transakcije, pa možda vrijedi razmisliti o većim ulaganjima kako biste smanjili naknade.

Kako ulagati u kriptovalute
mynorth.com

Različiti načini ulaganja u kriptovalute

Postoji nekoliko načina za ulaganje u kriptovalute, uključujući izravnu kupnju kovanica, ulaganje u tvrtke usmjerene na kripto i ulaganje u kripto fondove. Evo detaljnijeg pregleda svake opcije:

Izravna kupnja kovanica

Jedan od najpopularnijih načina ulaganja u kripto je izravna kupnja kovanica. To uključuje postavljanje novčanika za kriptovalute i kupnju kovanica iz mjenjačnice ili izravno od druge osobe. Neke od najpopularnijih kriptovaluta za ulaganje uključuju Bitcoin, Ethereum i Litecoin.

Da biste započeli, morat ćete pronaći pouzdanu mjenjačnicu koja vam omogućuje kupnju i prodaju kriptovaluta. Neke popularne burze uključuju Coinbase, Binance i Kraken. Nakon što postavite svoj račun, možete kupovati i držati kovanice u svom novčaniku ili ih mijenjati za druge kriptovalute ili fiat valutu.

Ulaganje u tvrtke usmjerene na kripto

Drugi način ulaganja u kriptovalute je ulaganje u tvrtke koje se fokusiraju na kriptovalute ili blockchain tehnologiju. To bi moglo uključivati ​​tvrtke koje nude usluge razmjene kriptovaluta, operacije rudarenja ili rješenja temeljena na blockchainu.

Ulaganjem u tvrtke koje su uključene u kripto prostor, možete se izložiti potencijalnom rastu industrije bez potrebe da izravno posjedujete bilo koju kriptovalutu. Ovo može biti izvrsna opcija za one koji su skloni riziku ili koji žele diverzificirati svoj investicijski portfelj.

Ulaganje u kripto fondove

Kriptofondovi su vrsta investicijskog sredstva koje omogućuje ulagačima da udruže svoje resurse i ulažu u raznoliki portfelj kriptovaluta. Ulaganjem u kripto fond možete se izložiti širokom rasponu kriptovaluta, smanjujući rizik i povećavajući potencijal povrata.

Da biste ulagali u kripto fond, obično ćete morati surađivati ​​s financijskim savjetnikom ili investicijskim stručnjakom koji je specijaliziran za kripto ulaganja. To može pomoći osigurati da je vaša strategija ulaganja usklađena s vašom tolerancijom na rizik i ciljevima ulaganja.

Kako ulagati u kriptovalute
investmentexecutive.com

Različite vrste kriptovaluta

Dostupne su tisuće različitih kriptovaluta, svaka sa svojim jedinstvenim značajkama i prednostima. Neke od najpopularnijih kriptovaluta uključuju:

  • Bitcoin: Prva i najpoznatija kriptovaluta, Bitcoin je poznat po svojoj decentraliziranoj prirodi i potencijalu za visoke povrate.
  • Ethereum: Decentralizirana platforma koja omogućuje stvaranje pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija.
  • Ripple: kriptovaluta dizajnirana za brza i učinkovita prekogranična plaćanja.
  • Litecoin: kriptovaluta dizajnirana da bude brža i učinkovitija od Bitcoina.
  • Bitcoin Cash: fork Bitcoin blockchaina, dizajniran da ponudi brže i učinkovitije transakcije.
Kako ulagati u kriptovalute
analyticsinsight.net

FAQs

Je li ulaganje u kriptovalute sigurno?

Ulaganje u kriptovalute nosi rizik, kao i svako drugo ulaganje. Važno je istraživati, razumjeti tehnologiju i ulagati samo ono što si možete priuštiti izgubiti.

Možete li se zaraditi od ulaganja u kripto?

Postoji potencijal za zaradu od ulaganja u kriptovalute, ali postoji i rizik od gubitka novca. Važno je oprezno pristupiti kripto ulaganju i imati dobro informiranu strategiju ulaganja.

Kako odabrati najbolju kriptovalutu za ulaganje?

Prilikom odabira u koju kriptovalutu uložiti, važno je uzeti u obzir čimbenike kao što su tehnologija kovanice, stopa usvajanja i ukupna tržišna potražnja. Također je važno pratiti vijesti i događaje koji bi mogli utjecati na vrijednost novčića.

Koji je minimalni iznos potreban za ulaganje u kripto?

Minimalni iznos potreban za ulaganje u kriptovalute može varirati ovisno o burzi ili platformi koju koristite. Neke vam mjenjačnice omogućuju kupnju kriptovalute u vrijednosti od samo 10 USD, dok druge imaju veće minimalne iznose.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *