Što je Financijski leasing i kako izabrati najbolji u 2023?

Financijski leasing, poznat i kao financiranje leasingom, popularna je opcija koja omogućuje poduzećima stjecanje imovine poput opreme, vozila i nekretnina, uz očuvanje kapitala i kreditnih linija. Uz niz planova plaćanja i poreznih olakšica, financijski leasing može biti fleksibilan i isplativ način upravljanja vašim financijama i poboljšanja vaše konkurentnosti.

Ali s toliko mnogo pružatelja financijskih leasinga na tržištu, kako odabrati najboljeg za svoje poslovanje?

U ovom članku možete vidjeti pregled financijskog leasinga i njegove prednosti, kao i vrste financijskog leasinga i čimbenike koje trebate uzeti u obzir pri odabiru davatelja financijskog leasinga. Također ćemo razgovarati o postupku dobivanja financijskog leasinga i potrebnoj dokumentaciji.

Do kraja ovog članka bit ćete opremljeni znanjem koje vam je potrebno za donošenje informirane odluke i odabir najboljeg pružatelja financijskog leasinga za vaše poslovanje u 2023. godini.

Table of Contents

Što je Financijski leasing i kako izabrati najbolji u 2023?
gbkr.si

Što je Financijski leasing?

Financijski leasing, također poznat kao financiranje leasinga, vrsta je financiranja koja omogućuje tvrtkama i pojedincima stjecanje imovine, poput opreme, vozila i nekretnina, bez potrebe za velikim plaćanjem unaprijed. Umjesto toga, najmoprimac (osoba ili tvrtka koja stječe imovinu) vrši redovna plaćanja tijekom određenog vremenskog razdoblja, dok najmodavac (lizing kompanija) zadržava vlasništvo nad imovinom.

Financijski leasing popularna je opcija u Hrvatskoj jer omogućuje poduzećima stjecanje imovine koja im je potrebna za rad i rast, bez opterećenja njihovog novčanog tijeka ili vezanja kreditnih linija. Neke od prednosti financijskog leasinga uključuju:

 • Pristup imovini: Financijski leasing omogućuje tvrtkama nabavu imovine koja im je potrebna za rad i rast, kao što su oprema, vozila i nekretnine, bez potrebe za velikim plaćanjem unaprijed.
 • Fleksibilnost: Financijski leasing omogućuje tvrtkama da biraju između niza planova plaćanja, uključujući fiksna plaćanja, varijabilna plaćanja i balon plaćanja, ovisno o njihovim potrebama i proračunu.
 • Porezne olakšice: U Hrvatskoj poduzeća često mogu zatražiti porezni odbitak za plaćanja najma koja izvrše, što može pomoći u smanjenju njihove porezne obveze.
 • Očuvanje kapitala: Financijski leasing omogućuje tvrtkama da sačuvaju svoj kapital i kreditne linije, koje se mogu koristiti za druga ulaganja ili za upravljanje novčanim tokom.
 • Lako planiranje proračuna: Financijski leasing omogućuje tvrtkama proračun za troškove imovine tijekom vremena, što može pomoći u učinkovitijem upravljanju njihovim financijama.
 • Suvremena oprema: financijski leasing omogućuje poduzećima pristup najnovijoj opremi i tehnologiji, što može pomoći u poboljšanju njihove učinkovitosti i konkurentnosti.

Vrste financijskog leasinga i njihove razlike

U Hrvatskoj postoji nekoliko vrsta financijskog leasinga, od kojih svaka ima svoje karakteristike i prednosti. Neke od najčešćih vrsta financijskog leasinga uključuju:

Operativni leasing: Ova vrsta leasinga se obično koristi za opremu i vozila. Kod operativnog leasinga najmoprimac redovito plaća najmodavcu tijekom određenog vremenskog razdoblja, a na kraju razdoblja najma najmoprimac ima mogućnost vratiti imovinu najmodavcu ili je kupiti po unaprijed dogovorenoj cijeni. Ova vrsta leasinga posebno je korisna za poduzeća koja ne žele steći vlasništvo nad imovinom ili posjeduju imovinu na kratko vrijeme.

Financijski leasing: Ova vrsta leasinga se obično koristi za nekretnine i drugu veliku imovinu. Prema financijskom leasingu, najmoprimac redovito plaća najmodavcu tijekom određenog vremenskog razdoblja, a na kraju razdoblja leasinga, najmoprimac ima opciju kupiti imovinu po unaprijed dogovorenoj cijeni. Ova vrsta leasinga posebno je korisna za tvrtke koje žele steći vlasništvo nad imovinom na kraju razdoblja leasinga.

Prodaja i povratni zakup: Ova vrsta leasinga koristi se kada poduzeće već posjeduje imovinu i želi prikupiti kapital prodajom imovine najmodavcu, a zatim je ponovno iznajmiti. Ova vrsta leasinga posebno je korisna za tvrtke koje žele brzo prikupiti kapital i zadržati korištenje imovine.

Leasing leasing: Ova vrsta leasinga se koristi za velike projekte, kao što su infrastruktura ili nekretnine. Prema leasingu s leveridžom, najmodavac prikuplja kapital od više investitora, a najmoprimac vrši redovita plaćanja najmodavcu tijekom određenog vremenskog razdoblja. Ova vrsta leasinga posebno je korisna za velike projekte koji zahtijevaju značajan kapital.

Svaka vrsta leasinga ima svoje prednosti i nedostatke, a odabir vrste leasinga ovisit će o specifičnim potrebama i okolnostima poslovanja. Važno je konzultirati se sa stručnjakom za leasing ili financijskim savjetnikom prije nego što donesete odluku koju ćete vrstu leasinga koristiti.

Što je Financijski leasing i kako izabrati najbolji u 2023?
mojefinance.finance.si

Čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru pružatelja financijskog leasinga

Prilikom odabira pružatelja financijskog leasinga u Hrvatskoj važno je razmotriti niz čimbenika kako biste osigurali najbolju ponudu za svoje poslovanje. Neki od ključnih čimbenika koje treba uzeti u obzir uključuju:

 • Reputacija: Važno je odabrati davatelja financijskog leasinga koji ima dobru reputaciju na tržištu i poznat je po pružanju visokokvalitetnih usluga i proizvoda. Možete provjeriti web-mjesto pružatelja usluga, pročitati recenzije kupaca ili zatražiti reference kako biste stekli ideju o njegovoj reputaciji.
 • Financijska stabilnost: važno je odabrati financijski stabilnog davatelja financijskog leasinga, jer ćete tako biti sigurni da će vaše otplate leasinga biti podmirene na vrijeme. Možete provjeriti financijske podatke, kreditni rejting pružatelja usluga ili zatražiti bilancu kako biste procijenili njegovu stabilnost.
 • Fleksibilnost: važno je odabrati pružatelja financijskog leasinga koji je fleksibilan i voljan prilagoditi svoje proizvode i usluge vašim specifičnim potrebama. Također biste se trebali raspitati o fleksibilnosti uvjeta najma, uključujući trajanje, plaćanja i opcije raskida.
 • Servis i podrška: Važno je odabrati pružatelja financijskog leasinga koji nudi dobru korisničku uslugu i podršku. To uključuje odgovaranje na pitanja, pružanje informacija i pomoć oko papirologije.
 • Trošak: važno je usporediti troškove različitih leasing davatelja i izabrati onoga koji nudi najbolju vrijednost za novac. Također biste trebali uzeti u obzir ukupne troškove leasinga, uključujući kamate, naknade i kazne.
 • Dodatne usluge: Također je važno razmotriti nudi li davatelj financijskog leasinga dodatne usluge ili pogodnosti kao što su održavanje, osiguranje ili tehnička podrška. Ove usluge mogu biti korisne i pomoći vam da dugoročno uštedite vrijeme i novac.
 • ESG kriteriji: ako je vaša tvrtka predana održivom i odgovornom ulaganju, trebali biste potražiti pružatelja financijskog leasinga koji također uključuje ESG kriterije u svoj proces ulaganja i ima opcije za leasing usmjeren na ESG.
 • Pravna i regulatorna usklađenost: Prije potpisivanja ugovora o najmu, važno je osigurati da pružatelj usluga poštuje sve zakonske i regulatorne zahtjeve u Hrvatskoj. To će pomoći u izbjegavanju pravnih problema i osigurati da je ugovor o najmu valjan i provediv.

Uzimajući u obzir ove čimbenike, možete osigurati odabir pružatelja financijskog leasinga koji je pravi za vaše poslovanje i koji će vam pomoći u postizanju vaših ciljeva. Uvijek je dobra ideja posavjetovati se s financijskim savjetnikom ili stručnjakom za leasing prije donošenja odluke kako biste bili sigurni da u potpunosti razumijete odredbe i uvjete ugovora o leasingu.

Što je Financijski leasing i kako izabrati najbolji u 2023?
raiffeisen-leasing.hr

Postupak dobivanja financijskog leasinga i potrebna dokumentacija

Postupak dobivanja financijskog leasinga i potrebna dokumentacija u Hrvatskoj mogu varirati ovisno o vrsti leasinga, davatelju i imovini koja se daje u leasing. Međutim, općenito, potrebni proces i dokumentacija uključivali bi sljedeće korake:

 1. Zahtjev: Prvi korak u dobivanju financijskog leasinga je podnošenje zahtjeva davatelju leasinga. Prijava će obično sadržavati informacije o najmoprimcu, kao što su naziv tvrtke, podaci za kontakt, financijski podaci i vrsta imovine koja se daje u zakup.
 2. Kreditna provjera i odobrenje: Nakon zaprimanja zahtjeva, davatelj leasinga će provesti kreditnu provjeru primatelja leasinga kako bi procijenio kreditnu sposobnost i sposobnost otplate leasinga. Ukoliko primatelj leasinga bude odobren, davatelj leasinga će poslati ponudu za leasing u kojoj će biti navedeni uvjeti ugovora o leasingu.
 3. Potpisivanje ugovora o leasingu: Nakon što je primatelj leasinga pregledao i prihvatio odredbe i uvjete ugovora o leasingu, ugovor o leasingu moraju potpisati i primatelj leasinga i davatelj leasinga. Ugovor o najmu obično uključuje pojedinosti kao što su rok najma, plaćanje najma i mogućnosti kraja najma.
 4. Plaćanje prve rate: Nakon potpisivanja ugovora o leasingu, najmoprimac će biti dužan izvršiti početnu uplatu, obično prvu ratu leasinga.
 5. Dokumentacija: od primatelja leasinga će se tražiti da davatelju leasinga dostavi određene dokumente, kao što su dokaz o identifikaciji, dokaz o vlasništvu nad imovinom i sve druge relevantne dokumente koje zahtijeva davatelj leasinga. Ovi dokumenti mogu uključivati ​​financijska izvješća, porezne prijave i sve druge informacije potrebne za provjeru financijske situacije najmoprimca i usklađenosti sa zakonskim i regulatornim zahtjevima.
 6. Isporuka sredstva: Nakon što je potpisan ugovor o leasingu i izvršena početna uplata, davatelj leasinga će isporučiti sredstvo primatelju leasinga. Najmoprimac će biti odgovoran za održavanje i osiguranje imovine tijekom razdoblja najma.
 7. Tekuća plaćanja: Zakupac će morati redovito plaćati davatelju leasinga u skladu s uvjetima ugovora o leasingu. Ta će plaćanja obično uključivati ​​kamate i dio iznosa glavnice.
 8. Mogućnosti isteka leasinga: Na kraju razdoblja leasinga, primatelj leasinga će imati mogućnost vratiti imovinu davatelju leasinga, kupiti imovinu po unaprijed dogovorenoj cijeni ili obnoviti ugovor o leasingu.

Važno je napomenuti da različiti davatelji leasinga mogu imati različite zahtjeve i procese, stoga je važno provjeriti s davateljem usluga prije pokretanja procesa leasinga i osigurati da imate sve potrebne dokumente i informacije spremne.

Usporedba financijskog leasinga s drugim oblicima financiranja

Financijski leasing popularan je oblik financiranja u Hrvatskoj, ali nije jedina dostupna opcija. Ostali oblici financiranja uključuju:

Bankovni zajmovi: Bankovni zajmovi tradicionalni su oblik financiranja koji uključuje posuđivanje novca od banke i otplatu s kamatama tijekom određenog vremenskog razdoblja. Bankovni krediti mogu se koristiti za različite svrhe, uključujući kupnju opreme, vozila i nekretnina.

Pozajmljivanje na temelju imovine: Pozajmljivanje na temelju imovine je oblik financiranja koji je osiguran imovinom, kao što je oprema ili nekretnina. Zajmodavac koristi imovinu kao kolateral, a zajmoprimac otplaćuje zajam s kamatama tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Faktoring: Faktoring je oblik financiranja koji uključuje prodaju nepodmirenih faktura faktoring tvrtki po sniženoj stopi u zamjenu za trenutnu gotovinu. Faktoring tvrtka zatim prikuplja plaćanje na fakturama od kupaca.

Vlasničko financiranje: Vlasničko financiranje je oblik financiranja u kojem tvrtka prodaje vlasničke udjele u tvrtki investitorima u zamjenu za kapital.

Državne potpore: Državne potpore su oblik financiranja koji vlada osigurava tvrtkama za određene projekte ili aktivnosti. Ove se bespovratne potpore obično dodjeljuju na konkurentnoj osnovi i imaju posebne odredbe i uvjete.

Kada se financijski leasing uspoređuje s drugim oblicima financiranja, važno je uzeti u obzir faktore kao što su trošak, fleksibilnost i prikladnost za potrebe vašeg poslovanja. Financijski leasing može biti isplativa opcija za tvrtke koje žele steći imovinu bez velikog plaćanja unaprijed. Međutim, nije prikladan za tvrtke koje žele steći vlasništvo nad imovinom. Bankovni zajmovi, pozajmljivanje temeljeno na imovini i faktoring prikladni su za tvrtke kojima je potreban novčani tok i imaju dobru kreditnu povijest, dok su financiranje kapitalom i državne potpore prikladni za tvrtke kojima je potrebna značajna količina kapitala i imaju solidan poslovni plan.

Što je Financijski leasing i kako izabrati najbolji u 2023?
linkedin.com

Rizici i nedostaci financijskog leasinga te kako ih ublažiti

Financijski leasing, kao i svaki oblik financiranja, ima svoje rizike i nedostatke. Važno je da poduzeća budu svjesna ovih rizika i poduzmu korake za njihovo ublažavanje. Neki od rizika i nedostataka financijskog leasinga uključuju:

 • Rizik neplaćanja: Rizik neplaćanja je rizik da najmoprimac neće moći plaćati leasing prema ugovoru. To može dovesti do raskida ugovora o najmu i povrata imovine. Kako bi ublažili rizik neplaćanja, poduzeća bi trebala osigurati potreban novčani tok i kreditnu sposobnost za podmirivanje plaćanja najma.
 • Skriveni troškovi: Ugovori o financijskom leasingu mogu uključivati ​​skrivene troškove kao što su održavanje, osiguranje i kazne za prijevremeni raskid. Kako bi ublažili ovaj rizik, poduzeća bi trebala pažljivo pregledati ugovor o najmu i zatražiti objašnjenje svih nejasnih uvjeta.
 • Ograničena fleksibilnost: ugovori o financijskom leasingu obično su na određeno razdoblje, a tvrtke se mogu suočiti s kaznama za prijevremeni raskid. To može ograničiti fleksibilnost poduzeća da se prilagodi promjenjivim okolnostima. Kako bi ublažili ovaj rizik, tvrtke bi trebale razmotriti ugovore o leasingu koji imaju fleksibilne opcije raskida.
 • Ograničeno vlasništvo: financijski leasing je oblik financiranja u kojem davatelj leasinga zadržava vlasništvo nad imovinom. To može biti nedostatak za tvrtke koje žele steći vlasništvo nad imovinom. Kako bi ublažili ovaj rizik, poduzeća bi trebala razmotriti alternativne oblike financiranja kao što su bankovni zajmovi ili zajmovi temeljeni na imovini.
 • Ograničene porezne olakšice: U Hrvatskoj poduzeća možda neće moći tražiti porezne odbitke za cjelokupna plaćanja najma, samo za određeni postotak. Kako bi ublažili ovaj rizik, poduzeća bi se trebala savjetovati s poreznim savjetnikom kako bi razumjela porezne implikacije ugovora o najmu.
 • ESG razmatranja: Davatelji financijskog leasinga možda nisu čvrsto opredijeljeni za održivo i odgovorno ulaganje. Kako bi ublažili ovaj rizik, tvrtke bi trebale tražiti pružatelje leasinga koji u svoj proces ulaganja uključuju ESG kriterije i imaju mogućnosti

Naš odabir najboljih financijskih leasinga u Hrvatskoj

1. Raiffeisen Leasing Hrvatska

Raiffeisen Leasing Hrvatska vodeći pružatelja usluga financijskog leasinga u zemlji. Kao podružnica Raiffeisen banke, jedne od najvećih banaka u Hrvatskoj, Raiffeisen Leasing Hrvatska dio je dobro uhodane i financijski stabilne organizacije. Tvrtka nudi široku paletu usluga financijskog leasinga poslovnim i fizičkim osobama, uključujući leasing vozila, opreme i nekretnina. Tvrtka također nudi prilagođena leasing rješenja, prilagođena specifičnim potrebama svakog klijenta. Jedna od prednosti suradnje s Raiffeisen Leasingom Hrvatska je njegov ugled u pružanju usluga i proizvoda visoke kvalitete. Tvrtka ima dobre rezultate u pružanju leasing rješenja za poduzeća svih veličina, od malih i srednjih poduzeća do velikih multinacionalnih korporacija. U pogledu fleksibilnosti, tvrtka nudi niz opcija leasinga uključujući operativni leasing, financijski leasing te prodaju i povratni leasing. Ove opcije omogućuju tvrtkama da izaberu rješenje leasinga koje najbolje odgovara njihovim potrebama i proračunu. Što se tiče troškova, Raiffeisen Leasing Hrvatska nudi konkurentne kamatne stope i naknade, čineći financijski leasing pristupačnom opcijom za poduzeća. Tvrtka također nudi porezne olakšice za tvrtke, budući da plaćanja najma mogu biti odbijena od poreza. Što se tiče korisničke usluge i podrške, Raiffeisen Leasing Hrvatska nudi izvrsnu korisničku uslugu i podršku, s predanim timovima stručnjaka koji su dostupni za odgovore na pitanja, informacije i pomoć oko papirologije. Što se tiče održivosti i odgovornog ulaganja, Raiffeisen Leasing Hrvatska je predan ugradnji ESG kriterija u svoj proces ulaganja i ponudi opcija leasinga usmjerenog na ESG.

Što je Financijski leasing i kako izabrati najbolji u 2023?
Adresa:Magazinska ul. 69, 10000, Zagreb
Vrste:Financijski i operativni leasing

2. Erste Leasing Hrvatska

Erste Leasing je podružnica Erste Grupe, jednog od najvećih pružatelja financijskih usluga u srednjoj i istočnoj Europi s fokusom na bankarstvo s građanima. Tvrtka pruža širok raspon leasing proizvoda i usluga kao što su financijski leasing i operativni leasing. Posluje u nekoliko zemalja u regiji, uključujući Austriju, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku i Srbiju. Rješenja tvrtke za leasing prilagođena su specifičnim potrebama različitih industrija i poslovanja, uključujući proizvodnju, transport, građevinarstvo, zdravstvo i drugo. Osim toga, Erste Leasing nudi i različite mogućnosti financiranja za klijente, poput financiranja kupnje i rješenja za prodaju i povrat leasinga. Tvrtka je poznata po svom pristupu usmjerenom na kupca, profesionalnim uslugama i fleksibilnim rješenjima financiranja, koja pomažu korisnicima da povećaju svoju učinkovitost i konkurentnost. Erste Leasing također nudi različite mogućnosti financiranja za klijente, kao što su financiranje kupnje i rješenja za prodaju i povrat leasinga. Ove opcije klijentima pružaju fleksibilnost za nabavu opreme ili vozila uz očuvanje kapitala i održavanje zdravog novčanog toka. Osim toga, tvrtka također nudi fleksibilne opcije na kraju leasinga, kao što je opcija kupnje leasing imovine ili njezina vraćanja leasing tvrtki.

Što je Financijski leasing i kako izabrati najbolji u 2023?
Adresa:Zelinska ul. 3, 10000, Zagreb
Vrste:Financijski i operativni leasing

3. UniCredit leasing

UniCredit Leasing vodeći je pružatelj usluga leasinga u Hrvatskoj koji nudi širok raspon mogućnosti za pojedince i tvrtke koji žele steći imovinu poput vozila, opreme i nekretnina. Kao članica Grupe UniCredit, jednog od najvećih europskih pružatelja bankarskih i financijskih usluga, tvrtka je u mogućnosti ponuditi konkurentne cijene i fleksibilne uvjete koji zadovoljavaju potrebe svojih klijenata. Jedna od ključnih prednosti rada s UniCredit Leasingom je niz dostupnih opcija leasinga. Tvrtka nudi opcije financijskog leasinga, operativnog leasinga i iznajmljivanja, omogućujući korisnicima da odaberu opciju koja najbolje odgovara njihovim potrebama. Osim ovih mogućnosti leasinga, UniCredit Leasing svojim klijentima nudi i niz drugih usluga. Internetska stranica tvrtke pruža detaljne informacije o raznim opcijama leasinga i dostupnim proizvodima, što korisnicima olakšava pronalaženje informacija koje su im potrebne za donošenje informirane odluke. Tvrtka također ima posvećeni tim predstavnika korisničke službe koji su dostupni za sva pitanja i podršku tijekom cijelog procesa leasinga. UniCredit Leasing ima sjedište u Zagrebu, a posluje u cijeloj zemlji. Imaju širok raspon usluga i proizvoda za svoje klijente kako bi zadovoljili njihove specifične potrebe. S UniCredit Leasingom klijenti mogu iskoristiti financijske i operativne prednosti leasinga, a da pritom još uvijek imaju mogućnost posjedovanja imovine koja im je potrebna.

Što je Financijski leasing i kako izabrati najbolji u 2023?
Adresa:Samoborska cesta 145, 10000, Zagreb
Vrste:Financijski, operativni leasing i iznajmljivanje

Zaključak

Financijski leasing je popularan i fleksibilan način za pojedince i tvrtke za stjecanje imovine kao što su vozila, oprema i nekretnine. Odabirom financijskog leasinga klijenti mogu koristiti imovinu bez preuzimanja cjelokupnog troška vlasništva. To im omogućuje da sačuvaju svoj novac i koriste ga u druge svrhe. Prilikom odabira davatelja financijskog leasinga važno je uzeti u obzir čimbenike kao što su ugled davatelja, uvjeti i odredbe najma te trošak leasinga. U 2023. važno je pažljivo procijeniti svoje financijske potrebe i potražiti pružatelja usluga koji nudi konkurentne cijene i fleksibilne uvjete.

FAQs

Što je financijski leasing?

Financijski leasing je vrsta dugoročne najamne aranžman kojim se osigurava korištenje nekog financijskog dobara (npr. vozila, opreme, nekretnina) u zamjenu za redovite mjesečne uplate.

Tko može koristiti financijski leasing?

Financijski leasing može koristiti bilo koja fizička ili pravna osoba koja želi osigurati korištenje nekog financijskog dobara bez potrebe da ga kupi.

Kako funkcionira financijski leasing?

U financijskom leasingu, leasing kompanija kupuje željeno financijsko dobro, a korisnik plaća redovite mjesečne uplate za korištenje tog dobra. Nakon završetka ugovora, korisnik može kupiti dobro po cijeni određenoj ugovorom.

Koje su prednosti financijskog leasinga?

Financijski leasing omogućuje korištenje financijskog dobra bez potrebe za kupnjom, smanjuje financijske troškove, omogućuje fleksibilnost u upotrebi dobra, a također može osigurati i fiskalne prednosti poput povećanja prihoda i smanjenja troškova.

Da li financijski leasing uključuje jamčevinske obveze?

Da, financijski leasing obično uključuje jamčevinske obveze koje su usko povezane s ugovorom o leasingu. Uključujući obveze poput osiguranja dobra i plaćanje troškova održavanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *