Što je rudarenje kriptovaluta?

Za ovo rudarenje vam ne treba lopata, pa čak ne morate ništa osobno raditi, a možete zaraditi.

Zamislite. Sjedite u svome domu, ispijate kavu ili ste pak na odmoru i uživate, dok vaše računalo zarađuje za vas i od vas traži samo struju!

Ne, ovo nije šala, zavirite u članak i saznajte kako i vi možete već od sutra zarađivati na isti način.

Table of Contents

Što je rudarenje kriptovaluta?
simplilearn.com

ŠTO JE RUDARENJE KRIPTOVALUTA?

DEFINICIJA – proces korištenja računalne snage za rješavanje složenih matematičkih problema, pregledavanje i provjeravanje podataka i stvaranje novog zapisa koji će se dodati blockchainu.

Što to znači? 

Tradicionalni novac stvara vlada i kada se nađe u situaciji da treba stvoriti još novca, vlast ga isprinta. Kriptovalute funkcioniraju drugačije i tu nastupaju rudari. Međutim, ne stvaraju se nove kriptovalute već se otkrivaju. Rudarenje kriptovaluti postaje sve poznatiji način zarade a za neke čak i pravi posao. Bitcoin rudari trenutno rudare Bitcoin u vrijednosti od 20 milijuna dolara dnevno. To je 600 milijuna dolara mjesečno.

KAKO RUDARENJE FUNKCIONIRA?

Rudarenje je mehanizam putem kojeg su mnogi ljudi diljem svijeta uključeni u održavanje kripto mreža. Rudarenje je proces upisivanja nepotvrđenih transakcija u blockchain, te se tako stvaraju nove, nepotvrđene transakcije i šalju u mrežu.

Slanje, kupnja i prodaja kriptovaluti događa se svake sekunde u cijelom svijetu. Te sve transakcije bi netko trebao pratiti kako nešto ne bi pošlo po krivu i kako bi svatko znao koliko novca ima.

Posao rudara je potvrđivanje i zapisivanje transakcija u glavnu knjigu, odnosno u General ledger. Kao nagradu ti rudari dobivaju svotu novonastalih kriptovaluta koje mogu promijeniti u valute po želji.

Glavna knjiga (General ledger) je dugi lanac blokova. Glavna knjiga se može koristiti za provjeru bilo koje transakcije između bilo koje kripto adrese u bilo kojem trenutku. Kada se stvori novi blok transakcija, on se dodaje u blockchain, stvarajući prilično dugačak popis svih transakcija koje su se ikad dogodile na toj mreži. 

Nove kopije glavne knjige stalno se dostavljaju svim uključenima kako bi znali što se događa. Međutim, glavna knjiga mora biti sigurna, pogotovo zato što je sve pohranjeno digitalno. Dakle, kako možemo osigurati da blockchain ostane netaknut i da ga nitko ne može mijenjati?

To je također posao rudara. Rudari obrađuju novonastali blok transakcija, uzimaju pohranjene informacije te na njih primjenjuju matematičku formulu. Tako čine sav taj zapis puno kraćim i to se naziva hash.

Hash je niz brojeva i slova što je nastao skraćivanjem transakcijskog bloka. Hash je vrlo lako napraviti, ali je gotovo nemoguće iščitati podatke samo gledajući u njega. Svaki hash mora biti unikatan.

Rudari hash ne stvaraju samo od transakcijskih blokova nego i od zadnjeg bloka pohranjenog u blockchain. To rade, jer je svaki hash bloka napravljen pomoću hash bloka prije njega i tako taj blok postaje digitalni oblik pečata. On potvrđuje da je svaki blok poslije njega ispravan.

Što je rudarenje kriptovaluta?
viperatech.com

NATJECANJE

Provjera blockchaina zahtijeva snagu računala, što naravno troši struju. Rudari ulažu novce u skupu opremu i troškove struje kako bi zaradili. Što je kriptovaluta veća i konkurencija je veća, što je konkurencija veća to je teže rudariti tu kriptovalutu. To je zato što se u tim slučajevima rudari međusobno utrkuju kako bi riješili složeni matematički problem kako bi potvrdili blok. U tom slučaju trošak se povećava, jer je potrebna snažnija oprema za uspješno rudarenje.

POTROŠNJA ENERGIJE

Rudarenje kriptovaluta nije jeftin sport pogotovo zbog potrošnje energije. Oprema za rudarenje konstantno radi s maksimalnim opterećenjem, te troši ogromne količine energije u obliku dodatne topline.  Za rudarenje jednog bitcoina potrebno je 1449 kilovatsati (kWh) energije. To je ista količina energije koju prosječno kućanstvo u SAD-u potroši u otprilike 13 godina. Kao rezultat toga, mnoge velike rudarske operacije smještene su u sjevernim zemljama, gdje je lakše smanjiti troškove električne energije povezane s hlađenjem. Zato je Hrvatska na 105. mjestu na ljestvici isplativosti rudarenja Bitcoina.

Teško je točno procijeniti utjecaj koji rudarenje Bitcoina ima na okoliš. Ovisno o tome kako se električna energija proizvodi, rudarstvo također pridonosi stakleničkim plinovima.

OPREMA ZA RUDARENJE BITCOINA

Tvrtka Bitmain, proizvodi opremu za rudarenje kriptovaluta i najavila je svoj novi proizvod koji bi mogao nadmašiti sve ostale.

Antminer S19 XP Hyd, koji je opremljen vodenim hlađenjem i trebao bi biti energetski najefikasniji uređaj tog tipa na svijetu. Antminer S19 XP Hyd će po potrošnji energije po terahashu nadmašiti dosadašnje najbolje uređaje istog proizvođača. Novi modeli imati će mogućnost rudarenja od 255 terahasha u sekundi, za što će koristiti oko 5,3 kW. Tako dolaze do efikasnosti od 20,8 J/T.

Što je rudarenje kriptovaluta?
synopsys.com

KAKO POČETI RUDARITI? POTROŠNJA ENERGIJE

Recimo da krećete rudariti Bitcoin

  1. Odaberite i postavite svoj hardver za rudarenje Bitcoina

– Odabir dobrog hardvera koji ćete koristiti za rudarenje Bitcoina je jako bitan. Možete koristiti staro računalo ali vjerojatno nećete zaraditi neku ozbiljniju svotu novca. Ako se želite baviti rudarenjem morati ćete uložite u moćniju postavku dizajniranu posebno za rudarenje Bitcoina.

– Antminer, proizvođača Bitmain, dobar je primjer popularnog hardvera za rudarenje kriptovaluta. Pokušajte pronaći rabljeni hardver za rudarenje na internetu kako biste uštedjeli novac.

– Većina rudarske opreme rade na Linux operativnom sustavu i zahtijevaju opsežno informatičko znanje za postavljanje i rad. Ako ste novi, predlažemo vam da prvo odvojite vrijeme za učenje i rješavanje problema.

  1. Stvorite Bitcoin novčanik

– Kada potvrdite Bitcoin blok, potreban vam je važeći Bitcoin novčanik da biste bili plaćeni. Stvaranju namjenskog novčanika za svoje aktivnosti kripto rudarenja, odvojenog od bilo kojeg drugog ulaganja u Bitcoin, dobar je potez.

– Možete stvoriti više različitih vrsta Bitcoin novčanika s različitim pogodnostima i sigurnostima. Bitcoin rudari obično žele uspostaviti hardverski novčanik. Najsigurniji oblik.

  1. Konfigurirajte svoju rudarsku opremu

– Drugi je korak, nakon što je vaš hardver za rudarenje postavljen i imate Bitcoin novčanik, da instalirate i konfigurirate svoj softver za rudarenje Bitcoina.

– Neki hardveri za rudarenje imaju softversku komponentu u obliku grafičkog korisničkog sučelja (GUI) koje vam omogućuje korištenje miša za konfiguraciju hardvera. Drugi hardver su malo zahtjevniji, te za rudarenje zahtijevaju poznavanje naredbenog retka, što je napredna računalna vještina koju obično koriste programeri.

– Važno je da nađete ono što vam najviše odgovara, dok birate softver za rudarenje Bitcoina za svoj hardver

  1. Počnite rudariti!

– Kada preuzmete lokalnu kopiju blockchaina za Bitcoin možete početi rudariti.

– Kada kliknete na ekran za početak rudarenja vaše će računalo krenuti sa rudarenjem,  a vi ste sada slobodni i možete raditi što god želite!

KOLIKO SE ISPLATI RUDARENJE

Rudarenje kriptovaluta na početku zna biti jako skupo. Trenutno na tržištu imate razne uređaje za rudarenja i jedan od najpoznatijih košta oko 65.000kn. Taj uređaj “iskopati” će vam oko 150 kn vrijednih Bitcoina na dnevnoj bazi. Ako se tržište kriptovaluta opet uzdigne, ta cifra može biti dupla ili trodupla.

Napravimo računicu. Recimo da ste uređaj za rudarenje platili 65.000kn, koji vam dnevno donosi 150kn. Vama će treba 434 dana da isplatite uređaj i tek tada možete krenuti zarađivati (bez troškova struje).

Ako vjerujete da će se tržište kriptovaluta popraviti i dići na staru razinu, onda se rudarenje za vas vjerojatno isplati. Isplativost rudarenja raznih kriptovaluta možete jednostavno izračunati na kalkulatorima napravljenim samo za to.

NE MORATE RUDARITI SAMI – MINING POOL

Ako imate samo staro računalo koje ne radi najbolje i ako nemate dodatnog novca za ulaganje u bolju opremu možete se pridružiti skupu rudara. 

Skup rudara ili mining pool je mreža distribuiranih rudara Bitcoina koji surađuju kako bi zajedno rudarili blokove i distribuirali plaćanja na temelju doprinosa svakog pojedinca u skupu. Ovakav skup omogućuje rudarima da izjednače svoje prihode uz blagi popust u obliku naknade koju plaćaju koordinatoru skupa.

Doprinos pojedinog rudara mjeri se u smislu brzine raspršivanja, što je mjera broja raspršivanja. Raspršivanje je broj pokušaja pronalaženja novog bloka izvedenih u sekundi.

Kada neki od rudara iz skupa pronađe blok, plaća nagradu za blok koordinatoru skupa za rudarenje. Koordinator uzima sebi malu naknadu, a ostatak daje svakome članu skupa na temelju njihovog doprinosa.

Rudari sa samo jednim uređajem su mali rudari, jer su jako niske šanse da sam pronađe blok. Zato predlažemo, ako ćete rudariti samo s jednim uređajem pridružite se skupu rudara, jer je to jedini način da imate stalan dotok prihoda.

Što je rudarenje kriptovaluta?
asiacryptotoday.com

CLOUD RUDARENJE – cloudhashing

Cloud rudarenje je najlakši i najučinkovitiji način da zaradite novac od rudarenja kriptovaluta, ako nemate potrebna sredstva. Ne trebate kupiti niti održavati vašu opremu. Ostvaruje se zakupom opreme poduzeća. Te se tvrtke nazivaju pružatelji rudarenja u oblaku.

Glavna prednost ove vrste ulaganja je mogućnost pokretanja rudarenja sa doslovno samo dva klika. Morate odabrati ugovor i kupiti ga. Dakle, možete ostvariti stabilan pasivan prihod bez rizika i poteškoća samostalnog rudarenja.

Na ovaj način vi zapravo iznajmljujete opremu koja vam fali za rudarenje na željeno razdoblje od tvrtki. Te tvrtke vam osiguravaju fizičku dostupnost opreme, softvera, električne energije, plasmana i održavanje po principu ključa u ruke.

Što je rudarenje kriptovaluta?
en.cryptonomist.ch

RUDARITE DRUGE KRIPTOVALUTE

Pričali smo o rudarenju Bitcoina, ali to nije jedina kriptovaluta koju možete rudariti. Ethereum, Monero ili Litecoin također su kriptovalute koje možete rudariti. Svaka kriptovaluta ima drugačija pravila, nagrade rudarenja i konkurenciju. Dakle, možda ćete više zaraditi ako rudarite neku drugu kriptovalutu.

FAQs

Koliko je vremena potrebno za rudarenje jednog Bitcoina?

Otprilike svakih 10 minuta se u svijetu kreira 1 Bitcoin, svaki put kada se blok doda u Bitcoin blockchain. Trenutačno se dnevno kreira oko 900 Bitcoina.

Koliko košta rudarenje Bitcoina?

Rudari moraju ulagati u hardver za rudarenje i kontinuirano plaćati troškove interneta i struje. Novi hardveri za rudarenje mogu koštati tisuće dolara, ovisno o opremi koju odaberete. Troškovi struje i interneta ovise o lokaciji na kojoj rudarite. Kao rezultat toga, moguće je zaraditi ili izgubiti novac rudarenjem.

Kako rudariti Bitcoin bez hardvera?

Rudarenje Bitcoina bez hardvera je moguće. Cloud rudarenje je kada ne koristite svoja sredstva za rudarenje nego iznajmljujete opremu od tvrtki koje se bave time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *