Top 10 najpoznatijih kriptovaluta u 2023. godini

Želite uložiti u svijet kriptovaluta, ali niste sigurni odakle započeti?

Uz toliko dostupnih opcija, može biti zahtjevno odabrati pravu kriptovalutu u koju ćete uložiti. Ali ne brinite, pomoći ćemo vam. U ovom ćemo članku istražiti najpoznatije kriptovalute 2023. godine, pružajući vam vrijedne informacije i podatke koji će vam pomoći u donošenju pravih odluka.

Do kraja ovog članka imat ćete jasno razumijevanje o top 10 najpopularnijih kriptovaluta godine i onoga što ih izdvaja na tržištu. Bez obzira jeste li iskusni investitor ili ste novi u svijetu kripta, otići ćete s dubljim poznavanjem industrije i povjerenjem da uložite kovanice na pravom mjestu.

Table of Contents

1. Bitcoin (BTC)

Bitcoin ( BTC ) prva je i najpoznatija kripto-valuta na svijetu. Njegova decentralizirana priroda u kombinaciji s jakom zajednicom i sve većim slučajevima upotrebe, mnogima je i dalje najprivlačnija investicijska opcija. Očekuje se da će njegova tržišna kapitalizacija i cijena nastaviti rasti i u narednim godinama.

U 2023. Bitcoin ima tržišnu kapitalizaciju veću od $ 1 bilijuna, što ga čini kriptovalutom sa najvećom tržišnom kapitalizacijom. Cijena jednog Bitcoina je oko $ 50, 000, što je značajno povećanje od njegove cijene od oko $ 10, 000 početkom 2021. godine. Unatoč visokoj cijeni, Bitcoin ostaje jedna od najpopularnijih kriptovaluta, a milijuni ljudi širom svijeta ju kupuju i drže kao digitalnu imovinu.

Bitcoin se često koristi kao skladište vrijednosti i široko je prepoznat kao zaštita od inflacije. Decentralizirana i konačna priroda Bitcoina znači da se on smatra sigurnim utočištem za ljude koji žele zaštititi svoje bogatstvo od devalvacije tradicionalnih valuta.

Top 10 najpoznatijih kriptovaluta u 2023. godini
www.investopedia.com

Bitcoin koristi decentraliziranu tehnologiju knjiga poznatu kao blokchain za snimanje transakcija i praćenje opskrbe valutom. Mreža se pokreće čvorovima ili računalima koji potvrđuju transakcije i održavaju integritet bloka.

Bitcoin se stvara postupkom poznatim kao rudarstvo, koji uključuje korištenje računala za rješavanje složenih matematičkih problema kako bi se potvrdile transakcije i dodale u blokchain. Taj postupak osigurava mrežu i osigurava da su sve transakcije potvrđene i dodane blockchainu na transparentan i nepristran način.

2. Ethereum (ETSH)

Etherum ( ETSH ) druga je najveća kripto-valuta tržišnom kapitalizacijom i jedna od najpoznatijih na svijetu.

Od 2023. Etherum ima tržišnu kapitalizaciju veću od $ 200 milijardi, što ga čini drugom najvećom kripto-valutom tržišnom kapitalizacijom. Cijena jednog ETH-a je oko $ 1,500, što je značajno povećanje od njegove cijene od oko $ 500 početkom 2021. godine.

Jedna od Etheumovih ključnih inovacija je njegova sposobnost pokretanja decentraliziranih aplikacija ili pelena na blockchainu. Dapps su aplikacije koje se pokreću na decentraliziranoj mreži i koje ne kontrolira niti jedan entitet. To omogućava stvaranje širokog spektra aplikacija, poput decentralizirane razmjene, tržišta predviđanja i još mnogo toga.

Etherum također omogućuje stvaranje pametnih ugovora koji su samo izvršavajući ugovori s uvjetima sporazuma između kupaca i prodavatelja koji se izravno upisuju u kodove. Pametni ugovori omogućuju automatizaciju mnogih procesa, smanjujući potrebu za posrednicima i povećavajući učinkovitost transakcija.

Top 10 najpoznatijih kriptovaluta u 2023. godini
ambcrypto.com

Poput Bitcoina, Etherum koristi decentraliziranu tehnologiju knjiga poznatu kao blokchain za snimanje transakcija i praćenje opskrbe kriptovalutom. Mreža se pokreće čvorovima ili računalima koji potvrđuju transakcije i održavaju integritet bloka.

Etherum se neprestano razvija, s redovitim nadogradnjom mreže kako bi se poboljšala njegova funkcionalnost i stabilnost. Jedna od najvažnijih nadogradnji posljednjih godina je prijelaz na Etherum 2.0, koji je završen krajem 2021. godine. Etherum 2.0 donosi niz poboljšanja mreže, uključujući povećane brzine obrade transakcija i veću energetsku učinkovitost.

3. Tether (USDT)

Tether ( USDT ) stabilna je kriptovaluta koja je dizajnirana za održavanje stabilne vrijednosti, prikovane za vrijednost tradicionalne valute poput američkog dolara. Jedan je od najpoznatijih stabilnih kovanica na svijetu i široko se koristi za njegovu stabilnost i jednostavnost uporabe.

Tether u 2023. godini ima tržišnu kapitalizaciju veću od $ 40 milijardi, što ga čini trećom najvećom kripto-valutom tržišnom kapitalizacijom. Cijena jednog USDT-a je oko $ 1, što bi trebalo odražavati njegovu stabilnu vrijednost, vezanu za američki dolar.

Top 10 najpoznatijih kriptovaluta u 2023. godini
www.ft.com

Tether je dizajniran za održavanje stabilne vrijednosti, vezane uz vrijednost tradicionalne valute poput američkog dolara. To ga čini atraktivnom opcijom za ljude koji traže stabilnu zalihu vrijednosti, posebno u vrijeme nestabilnosti na tržištu. Osim toga, Tetherova jednostavnost korištenja i integracije s popularnim razmjenama i novčanicima čine ga popularnim izborom za mnoge ljude.

Tether je izgrađen na vrhu Etherum blockchaina, omogućavajući brze i sigurne transakcije. Decentralizirana priroda Etherum blockchaina znači da su Tether transakcije transparentne, sigurne i otporne na manipulaciju.

Tether izdaje Tether Limited i podupire ga rezerva tradicionalne valute. To znači da za svaki USDT u opticaju postoji odgovarajući američki dolar koji se drži u rezervi. Ova se rezerva redovito revidira kako bi se osiguralo da izdavanje Tetera ostane u skladu s njegovom podrškom tradicionalnom valutom.

4. Binance Coin (BNB)

Binance Coin (BNB) je izvorna kriptovaluta razmjene Binance i jedna je od najpoznatijih kriptokirurnica na svijetu. Stvorio ga je 2017. godine Bince, jedna od najvećih i najpopularnijih razmjena kripto-valute, a od tada je postao vodeća platforma za decentralizirane aplikacije i financijske usluge.

Top 10 najpoznatijih kriptovaluta u 2023. godini
currency.com

Početkom 2023. Binance Coin ima tržišnu kapitalizaciju veću od $ 60 milijardi, što ga čini četvrtom najvećom kriptovalutom tržišne kapitalizacije. Cijena jednog BNB-a je oko $ 100, što je značajno povećanje od njegove cijene od oko $ 30 početkom 2021. godine.

Binance Coin je izvorna kriptovaluta razmjene Binance i dizajniran je tako da se koristi kao korisni žeton na platformi. Korisnici banaka mogu koristiti BNB za plaćanje naknada za trgovanje na burzi, što im daje popust na naknade koje bi inače morali platiti u tradicionalnoj valuti. Pored toga, Binance Coin može se koristiti za plaćanje širokog spektra usluga i proizvoda na platformi Binance, što ga čini svestranom i korisnom kriptovalutom.

Binance Coin koristi se i kao platforma za decentralizirane financijske ( DeFi ) aplikacije, omogućujući korisnicima pristup financijskim uslugama kao što su zajmovi, osiguranje i još mnogo toga, a sve se pokreće blockchain tehnologijom. To omogućava veći pristup financijskim uslugama za ljude širom svijeta, bez obzira na njihov položaj ili financijski status.

Binance je implementirao mehanizam za sagorijevanje tokena za Binance Coin, koji smanjuje ukupnu opskrbu BNB-a tijekom vremena. Ovaj je mehanizam osmišljen kako bi povećao oskudicu Binance Coin-a i povećao njegovu vrijednost tijekom vremena.

5. U.S. Dollar Coin (USDC)

U.S.Dollar Coin ( USDC ) je stabilan i vezan za vrijednost američkog dolara. Jedan je od najpoznatijih i najčešće korištenih stabilnih kovanica na svijetu, a koristi se kao način za pohranu i prijenos vrijednosti na tržištu kriptovaluta.

U.S. Dollar Coin ima tržišnu kapitalizaciju od preko $ 20 milijardi, što ga čini jednim od najvećih i najčešće korištenih stabilnih kovanica na svijetu. Cijena USDC-a vezana je za vrijednost američkog dolara, što znači da uvijek ima vrijednost $ 1. To čini USDC atraktivnom opcijom za ljude koji žele pohraniti vrijednost na tržištu kriptovalute bez brige o valjanosti ostalih kripta.

Top 10 najpoznatijih kriptovaluta u 2023. godini
www.paymentscardsandmobile.com

U.S. Dollar Coin izdaje i podržava Circle, tvrtka koju regulira američka vlada. To pruža USDC-u visoku razinu transparentnosti i sigurnosti, jer se od tvrtke traži da slijedi stroge financijske propise. Pored toga, USDC se revidira redovito, što dodatno povećava njegovu transparentnost i odgovornost.

6. XRP

XRP je jedna od najpoznatijih kriptocentričnih valuta na svijetu i privukla je veliku pažnju podjednako od investitora i financijskih institucija. Kriptovalutu je stvorila tvrtka iz San Francisca Ripple Labs, a dizajniran je tako da nudi brza, sigurna i jeftina prekogranična plaćanja.

U pogledu svojih tržišnih performansi, XRP je doživio značajan rast u posljednjih nekoliko godina, s cijenom koja je početkom 2017. porasla s oko $ 0,30 na više $ 3,00 na vrhuncu početkom 2018. godine. Međutim, kao i mnoge druge kriptovalute, XRP je doživio značajan pad vrijednosti krajem 2018. i početkom 2019., ali se od tada stabilizirao i trenutno trguje na oko $ 0,55. Unatoč toj fluktuaciji, XRP ostaje popularan izbor za investitore koji traže stabilnu i dobro uspostavljenu kriptovalutu s dokazanim rezultatima.

Top 10 najpoznatijih kriptovaluta u 2023. godini
www.coindesk.com

Jedno od glavnih prodajnih mjesta XRP-a je usredotočenost na prekogranična plaćanja. Transakcije s XRP-om obrađuju se u samo nekoliko sekundi, u usporedbi s nekoliko dana koji mogu potrajati s tradicionalnim bankarskim sustavima. Pored toga, XRP je dizajniran za obradu velikog broja transakcija, što ga čini odličnom opcijom za velike financijske institucije.

Drugi ključni faktor koji razlikuje XRP od ostalih kriptovaluta je partnerstvo s nekim od najvećih svjetskih financijskih institucija. Na primjer, Ripple Labs je sklopio partnerstva s tvrtkama poput Santandera i American Expressa radi razvijanja inovativnih rješenja za prekogranična plaćanja. To je pomoglo povećati vidljivost i vjerodostojnost XRP-a i privuklo je puno pažnje investitora koji traže dobro uspostavljenu i pouzdanu kriptovalutu.

7. Binance USD (BUSD)

Binance USD ( BUSD ) stabilna je kovanica koja je posljednjih godina stekla popularnost u kriptovalutnoj industriji. Kovanica je vezana za američki dolar, što znači da je svaki token od Binance USD poduprt ekvivalentnim iznosom američkih dolara koji se drže u rezervi.

Jedna od glavnih prednosti Binance USD je njegova stabilnost. Za razliku od drugih kriptovaluta koje imaju značajne promjene cijena, Binance USD dizajniran je tako da održi svoju vrijednost na $ 1,00. To ga čini atraktivnom opcijom za investitore koji traže sigurno i stabilno mjesto za pohranu svog novca. Pored toga, Binance USD može se koristiti za trgovinu drugim valutama na Binance razmjeni, čineći to svestranim alatom za trgovce koji žele zaštititi svoje pozicije ili iskoristiti tržišne fluktuacije.

Top 10 najpoznatijih kriptovaluta u 2023. godini
beincrypto.com

Još jedna prednost Bince USD je njegova brzina i učinkovitost. Transakcije u iznosu od Binance USD obrađuju se na Etherum blockchainu, što znači da su brze, sigurne i jeftine. To čini Bincane USD odličnom opcijom za one koji žele brzo i lako prenijeti sredstva.

Binance USD je također dobro cijenjen zbog svoje sigurnosti. Kovanicu u potpunosti revidiraju i reguliraju ugledne financijske institucije, što ulagačima daje povjerenje u sigurnost svojih sredstava. Uz to, Binance USD u rezervi drži treća osoba s povjerenjem, osiguravajući da su sredstva uvijek dostupna i sigurna.

8. Cardano (ADA)

Cardano je platforma blockchaina koja je razvijena kako bi ponudila sigurniju i učinkovitiju alternativu postojećim kriptovalutama. Početkom 2023. svrstava se u jednu od najvećih kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji.

Cardano je stvoren s ciljem da se pozabavi nekim od najvažnijih pitanja s kojima se suočava kriptovalutna industrija, poput stabilnosti i sigurnosti. Platforma koristi jedinstveni mehanizam konsenzusa za dokaze koji mu omogućava da brže i učinkovitije obrađuje transakcije od ostalih kripto-kredita. Osim toga, Cardanov blokchain vrlo je siguran, što ga čini pouzdanim izborom za investitore koji traže sigurno mjesto za pohranu svog novca.

Top 10 najpoznatijih kriptovaluta u 2023. godini
cryptosiam.com

Još jedna prednost Cardano-a je njegov fokus na održivost. Platforma je dizajnirana tako da bude energetski učinkovita, što znači da za obradu transakcija koristi manje energije od ostalih kriptovaluta. To Cardano čini ekološki prihvatljivijom opcijom za one koji su zabrinuti zbog utjecaja kriptovalute na planetu.

Cardano je također vrlo prilagodljiv, što ga čini velikim izborom za programere koji žele graditi decentralizirane aplikacije. Platforma nudi niz alata i značajki koje olakšavaju stvaranje i pokretanje novih aplikacija, što je pomoglo privući veliku zajednicu programera i korisnika.

9. Dogecoin (DOGE)

Dogecoin ( DOGE ) je kriptovaluta koja je stvorena 2013. godine kao šala. Unatoč svom šaljivom podrijetlu, Dogecoin je od tada postao jedna od najpoznatijih kriptovaluta na svijetu. Od 2023. godine smatra se jednom od najvećih kriptovaluta sa tržišnom kapitalizacijom od preko $ 9 milijardi.

Top 10 najpoznatijih kriptovaluta u 2023. godini
capex.com

Dogecoinova popularnost može se pripisati njegovom jedinstvenom položaju kao meme-nadahnuta kriptovaluta. Kovanica ima veliko i posvećeno slijeđenje obožavatelja koji uživaju u njezinom laganom i razigranom duhu, što je pomoglo u stvaranju snažnog osjećaja zajednice oko valute.

Unatoč svojoj zabavnoj reputaciji, Dogecoin je također ozbiljna kriptovaluta koja nudi niz prednosti u odnosu na ostale kriptovalute. Na primjer, Dogecoin ima vrlo niske naknade za transakcije, s prosječnom naknadom od samo $ 0,001. Uz to, Dogecoin blockchain brzo obrađuje transakcije, s prosječnim vremenom transakcije od samo 1 minute. To Dogecoin čini pristupačnom i učinkovitom opcijom za one koji žele brzo i lako prenijeti sredstva.

Još jedna prednost Dogecoina je njegova dostupnost. Za razliku od drugih kriptovalutnih folija koje zahtijevaju visoku razinu tehničkog znanja, Dogecoin je jednostavan i lako razumljiv. To ga čini odličnom opcijom za one koji su novi u svijetu kriptovalute, kao i onima koji traže zabavan i dostupan način da se uključe u industriju.

10. Polygon (MATIC)

Polygon ( MATIC ) platforma je blockchain-a koja je stekla značajnu popularnost u svijetu kriptovalute. U početku je lansirana kao rješenje za eskaliranje Etheruma u 2017. godini i od tada se razvio u cjelovitu platformu koja pruža rješenja za širok raspon decentraliziranih aplikacija ( dApps ) i slučajeva decentraliziranih financija ( DeFi ). Od 2023. Polygon ( MATIC ) svrstan je u 24. najveću kripto-valutu tržišnom kapitalizacijom od preko $ 6 milijardi.

Top 10 najpoznatijih kriptovaluta u 2023. godini
www.outlookindia.com

Jedna od ključnih prednosti Polygona ( MATIC ) je njegova sposobnost da obrađuje velike količine transakcija uz nisku cijenu. To se postiže primjenom rješenja za skaliranje sloja 2, koja omogućuju brže i jeftinije transakcije u usporedbi s drugim blokadnim platformama. Uz to, Polygon podržava razne programske jezike, čineći ga dostupnim širokom krugu programera.

Još jedna prednost Polygona je njegova posvećenost sigurnosti i decentralizaciji. Platforma koristi višelančanu arhitekturu koja pomaže smanjiti rizik od jedne točke neuspjeha. Uz to, Polygon je implementirao siguran mehanizam konsenzusa za dokaz o radu, koji pomaže u osiguravanju integriteta mreže i smanjenju rizika od zlonamjernih aktera.

Polygon-ov ekosustav je također dom uspješne DeFi zajednice, na platformi se gradi niz popularnih dApps i protokola. To uključuje decentralizirane razmjene ( DEXs ), platforme za pozajmljivanje i pozajmljivanje i protokole za uzgoj prinosa. Rast DeFi sektora na Polygonu ( MATIC ) pomogao je u pokretanju potražnje za kriptovalutom, jer korisnici žele iskoristiti inovativne financijske usluge dostupne na platformi.

Najčešća pitanja i odgovori:

Što su kriptovalute?

Kriptovalute su digitalni ili virtualni tokeni koji se koriste za osiguranje transakcija i kontrolu stvaranja novih jedinica. Oni djeluju na decentraliziranim mrežama, što znači da ih ne kontrolira središnje tijelo poput vlade ili banke.

Što čini kriptovalutu poznatom?

Kriptovaluta postaje poznata na temelju čimbenika kao što su kapitalizacija tržišta, popularnost, usvajanje, inovacije i potencijal ulaganja. Kriptovaluta s visokom tržišnom kapitalizacijom, velikim brojem korisnika i značajnim investicijskim potencijalom vjerojatno će se smatrati poznatom.

Koje su neke od najpoznatijih kriptovaluta 2023. godine?

Neke od najpoznatijih kriptokurrecija u 2023. uključuju Bitcoin (BTC), Eterum (EETH), Tether (USLT), Binance Coin (B), U.S. Dollar Coin (USDC), XRP, Binance USD (BUSD), Cardano, Dogecoin (DOGE) i Polygon (MATIC).

Koje su prednosti ulaganja u kriptovalute?

Prednosti ulaganja u kriptvalute uključuju potencijal za visoke prinose, decentralizaciju, povećanu privatnost i prirodu bez granica, među ostalim. Važno je napomenuti da su kriptovalute izrazito špekulativna imovina i da ulaganje u njih uključuje visok stupanj rizika.

Kakva je budućnost kriptovaluta?

Budućnost kriptovaluta je neizvjesna, ali oni su posljednjih godina stekli značajnu privlačnost, a mnogi stručnjaci vjeruju da će i dalje rasti popularnošću i usvajanjem. Neki stručnjaci predviđaju da bi kriptovalute na kraju mogle zamijeniti tradicionalne valute, dok drugi vjeruju da će i dalje postojati kao nišna imovina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *