Kripto statistike i analize iz 2022. godinu – što smo naučili u 2022.

Zanimaju li vas najnoviji trendovi i statistike na kripto tržištu?

Kripto tržište se neprestano razvija i razumijevanje najnovijih statistika i analiza može vam dati bolje razumijevanje izvedbe i potencijala različitih kriptovaluta. Od tržišne kapitalizacije do obujma trgovanja, postoji niz ključnih metrika koje treba uzeti u obzir pri analizi kripto tržišta.

Dolaskom 2023. godine pravo je vrijeme za osvrnuti se na prethodnu 2022. godinu. Kriptovalute su i dalje nove na tržištu te nisu dovoljno stabilne, zbog toga ćemo danas ponajviše analizirati kriptovalute i digitalnu imovinu kroz 2022. godinu. Promotriti ćemo sve pozitivne čimbenike, ali i one negativne kako bi naše znanje i stavovi bili utemeljeni na proučenim podatcima i statistikama prethodne godine.

Ostanite informirani i donosite pametne odluke pristupom najažurnijim kripto statistikama i analizama iz 2022.

Table of Contents

Ne tako pozitivan početak 2022. godine

Bez obzira što je 2021. godina bila veoma uspješna po pitanju investitora i novih korisnika kriptovaluta, početak 2022. godine bio je poprilično negativan za isto tržište. Vrijednost Bitcoin-a i Ethereum-a višestruko se smanjila dolaskom 2022. godine. Taj negativni pad tržišta nastavio je bez optimizma za budućim rastom vrijednosti. Mnogi stručnjaci su se osvrnuli na tu temu raspravljajući o tome kako bi pad tržišne cijene kriptovaluta mogao potrajati još određeni period prije optimalnog povećanja vrijednosti.

Kripto statistike i analize iz 2022. godinu - što smo naučili u 2022.
coincentral.com

Jesu li se stavovi ulagača promijenili?

Zbog negativnog početka godine, mnogi bi pomislili kako se interes ulagača u kriptovalute smanjio. No, statistički podatci prikazuju sasvim drugačiju viziju. Interesi ulagača ostali su na poprilično visokom nivou zbog neprestane pozornosti usmjerene na tu vrstu digitalne imovine. Od najbogatijih ulagača u kriptovalute kao što su Changpeng Zhao, Sam Bankman-Fried, Brian Armstrong i drugi, do naj uobičajenih srednjoškolaca, trend i želja za ulaganjem u stalnom je porastu. Usprkos pozitivnim stavovima potrebno je biti na neprestanom oprezu jer povećanje vrijednosti kriptovalute, može naposljetku uzrokovati značajni pad.

Domino efekt u 2022. godini

Koračajući 2022. godinom kriptovalute su krenule ostvarivati lagani pozitivni rast, no ne dovoljno pozitivan za osobe koje su u prethodnom periodu uložili u njih.

U 2022. godini ponajviše se istaknuo domino efekt u kriptovalutama. Dolaskom raznovrsnih kriptovaluta na tržište i njihovim novim značajkama, domino efekt je uzrokovao moment u kojem padom odnosno neuspjehom jedne kriptovalute padaju i ostale.

Kripto statistike i analize iz 2022. godinu - što smo naučili u 2022.
marketwatch.com

Zaključak za cijelu 2022. godinu na temelju analize stanja kriptovaluta je taj da ih ne bismo smjeli shvaćati previše olako, već je potrebna iznimna promišljenost i autoritet kada su u pitanju kriptovalute i vladanje digitalnom imovinom.

Milenijalci u kripto svijetu

Kriptovalute su i dalje inovativne na tržištu financija i njihov razvitak je i dalje u fazi krajnje realizacije. Zbog tehnološke inovacije i kriptovaluta, osobe rođene od 1980. do 1995. (Generacija Y – Milenijalci) najviše se pouzdaju u ulaganje u kriptovalute kao sigurnu investiciju. Iako je 2022. godina doživjela negativne statistike, čak i starije osobe od 65 godine također pokazuju određenu vrstu interesa za ulaganje u kriptovalute.

Gledajući demografske statistike, Amerikanci su i dalje na vrhu ulagača u kriptovalute čak 16% populacije. Ove statistike definitivno daju pozitivnu sliku situacije i svjetliju budućnost ulaganja u digitalnu imovinu.

Kriptovalute kao trend u kockanju i klađenju

Kriptovaluta je posljednjih godina postala sve popularniji način plaćanja za online kockanje. Korištenje digitalnih valuta poput Bitcoina, Ethereuma i Litecoina nudi brojne prednosti u odnosu na tradicionalne metode plaćanja, što je čini privlačnom opcijom i za igrače i za operatere. Zato je broj kripto kasina u porastu i trenutno iznosi oko 30%.

Jedna od glavnih prednosti korištenja kriptovalute u online kockanju je visoka razina sigurnosti koju pruža. Transakcije s digitalnim valutama provode se na decentraliziranoj mreži, što znači da nisu podložne istim ranjivostima kao tradicionalni bankarski sustavi. To znatno otežava hakerima krađu osobnih podataka ili sredstava, pružajući dodatni sloj zaštite za igrače.

Kriptovalute se koriste u online kockanju zbog brzine transakcija. Obrada tradicionalnih metoda plaćanja poput kreditnih kartica i bankovnih prijenosa može potrajati danima, dok se transakcije kriptovalute obično dovršavaju za nekoliko minuta. To znači da igrači mogu pristupiti svojim sredstvima i početi igrati mnogo brže. Sve se više igrača okreće online kripto kockanju, svakog tjedna gotovo 30.000 igrača koristi kriptovalute za igranje u kripto kasinima. Što znači da se više od 4000 ljudi kladi u digitalnim valutama svaki dan u 300 kasina koji prihvaćaju kriptovalute diljem svijeta.

Kripto statistike i analize iz 2022. godinu - što smo naučili u 2022.
analyticsinsight.net

Anonimnost je također važan aspekt korištenja kriptovalute u online kockanju. Igrači mogu obavljati transakcije bez otkrivanja svojih osobnih podataka, što pruža dodatnu razinu privatnosti i sigurnosti. Ovo može biti osobito važno za igrače u zemljama u kojima online kockanje nije legalno, budući da možda ne žele otkriti svoj identitet vlastima.

Još jedna prednost korištenja kriptovalute u online kockanju je nedostatak geografskih ograničenja. Za razliku od tradicionalnih načina plaćanja, kriptovaluta se može koristiti bilo gdje u svijetu, što je čini dostupnom igračima u zemljama u kojima online kockanje nije legalno dostupno kao na primjer u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Unatoč ovim prednostima, postoje neki izazovi u korištenju kriptovalute u online kockanju. Jedan od glavnih izazova je volatilnost digitalnih valuta. Vrijednost digitalnih valuta može značajno fluktuirati, što operaterima može otežati određivanje cijena i upravljanje svojim financijama. Osim toga, neki igrači mogu oklijevati koristiti kriptovalutu zbog nedostatka regulacije i nadzora.

Općenito, kriptovaluta je postala sve popularniji način plaćanja za online kockanje. Visoka razina sigurnosti, velike brzine transakcija, anonimnost i nedostatak geografskih ograničenja čine ga privlačnom opcijom i za igrače i za operatere. Međutim, volatilnost digitalnih valuta i nedostatak regulacije izazovi su koje treba uzeti u obzir.

NFT kao novi trend ulaganja

NFT je na tržištu još od 2014. godine. Popularizirao se u proteklih nekoliko godina i od tada je njegov rast bio svake godine sve pozitivniji.

U 2021. godini NFT je doživio svoj vrhunac, no u 2022. godini poput kriptovaluta, NFT je krenuo sa negativnim padom. Mnogi stručnjaci za NFT poprilično su podijeljenih mišljenja kada je riječ o opstanku ulaganja u NFT. Mnogi smatraju da će za 10-tak godina NFT i dalje biti na tržištu i nastaviti sa svojim rastom, ali ima i suprotnih mišljenja gdje smatraju kako je NFT samo prolazni trend u digitalnoj imovni.

Kripto statistike i analize iz 2022. godinu - što smo naučili u 2022.
blog.fasset.com

Iznimno je bitno razumjeti da na NFT zasigurno utječe pad cijena kriptovaluta, te također ne smijemo izostaviti razne makroekonomske čimbenike poput inflacije i rata u Ukrajini. Također, većina ulagača prije će povrgnuti za nekim sigurnijim načinima ulaganja ili odabrati kriptovalute zbog toga što je NFT iznimno rizičan i potrebno je ulagati koliko smo i spremni izgubiti – poput određene vrste kockanja.

NFT – najkonkurentniji trend 2022. godine

Statistički podatci pokazali su veliko konkuriranje NFT-a na tržištu digitalne imovine.

2022. godina prepuna je uspješnih podataka o prodaji, kapitalizaciji te opsegu trgovanja za razliku od negativnih podataka o kriptovalutama. Ukupna je prodaja NFT-ova dosegla iznos od 55,5 milijardi USD-a u 2022. godini u odnosu na lošiju prethodnu godinu od 20,2 milijarde USD-a. To je nevjerojatni porast od 175%. Tržišna kapitalizacija je također briljirala. Vrhunac je dosegla 4. travnja na 41,5 milijardi dolara.

Kripto statistike i analize iz 2022. godinu - što smo naučili u 2022.
finextra.com

Potrebno je naglasiti kako se tržišna kapitalizacija izračunava kao zbroj svakog NFT-a procijenjenog prema višoj od njegove zadnje trgovane cijene te da su sumnjivi poslovi pranja filtrirani. U siječnju 2022. godine Google pretraživanja sa ključnom riječi “NFT” dosegla su vrhunac. Opseg trgovanja NFT-om u siječnju je iznosio 17,4 milijarde USD-a što je više od 4 puta veći skok u odnosu na prosinac 2021. godine.

Uvelike manja tržišna kapitalizacija u odnosu na 2021. godinu

Ranije govoreći o kriptovalutama upoznali smo se sa podatcima u 2022. godini. Kako bi bolje razumjeli statistike i usporedili ih sa 2021. godinom prikazat ćemo vam točne statističke podatke i analizirat ih.

U studenom 2021. godine ukupna je tržišna kapitalizacija globalnog tržišta dosegla vrhunac sa preko 2,9 trilijardi dolara. Kada pogledamo 2022. godinu, ona sada iznosi dramatičnih 798 milijardi dolara.

Mnogi se pitaju kako je došlo do tako velike razlike u tako malom periodu. Bitno je razumjeti da je 2022. godina bila podložna raznim preprekama. Kripto zima nastala je kao rezultat rastućih kamata koje su uzrokovale mnogobrojne bankrote u industriji kriptovaluta. Bankroti su za sobom povukli strmoglavi pad vrijednosti velikog broja vodećih kriptovlauta. Od 10 najboljih kriptovaluta Palkadot (DOT) doživo je poražavajući pad cijene od 83,6% tijekom godine, dok je Tron (TRON) ima najbolje rezultate s padom cijene od 27%.

Ethereum postaje sve bitnija kriptovaluta

Prije nego li vam objasnimo zašto baš Ethereum postaje sve bitnija kriptovaluta, potrebno je krenuti od samo početka. Dakle, Euthereum (Ether-ETH) se izvorno kao kriptovaluta koristio za olakšavanje transakcije te izvršenje pametnih ugovora.

Trenutna Euthereum-ova blockchain platforma, ali i kriptovaluta smatra se značajnom zbog platforme za decentralizirane aplikacije (dApps) i pametne ugovore. Velika prednost decentralizirane prirode je omogućavanje razvojnim programerima izradu te implementaciju aplikacija na platformi Ethereum. Ethereum blockchain čini više od polovice tržišta decentraliziranih financija (DeFi) 2022.

Kripto statistike i analize iz 2022. godinu - što smo naučili u 2022.
express.co.uk

Popularnim izborom za širok raspon aplikacija i programera zasigurno ga čini činjenica da nema potrebu za središnjim autoritetom, a platforma je otvorenog koda. Nije teško doći do zaključka da sve navedene prednosti uvelike utječu na povećanje korištenja platforme ETH, a s time je važnost platforme svakim danom sve veća.

Mnoge tvrtke, ali i iskusni programeri imaju visok pogled na Ethereum kao ključnog igrača u području kriptovaluta i blockchaina i vjeruju u široki revolucionarni potencijal u samoj industriji.

Budućnost blockchain tehnologije

Blockchain tehnologija se brzo širi diljem svijeta i primjenjuje se u različitim industrijama. Prema podacima iz 2020. godine, globalna vrijednost tržišta blockchaina se procjenjuje na 3,0 milijarde dolara, a očekuje se da će do 2023. godine doseći 39,7 milijardi dolara, što predstavlja stopu rasta od impresivnih 61,5% godišnje.

Kripto statistike i analize iz 2022. godinu - što smo naučili u 2022.
forbes.com

U financijskom sektoru, blockchain se koristi za automatizaciju procesa, povećanje transparentnosti i smanjenje troškova. Prema izvješću iz 2019. godine, oko 90% svjetskih banaka istražuje ili već implementira blockchain tehnologiju. Blockchain također ima velik potencijal u sektoru zdravstva. Prema analizama, oko 16% svjetskih zdravstvenih organizacija već koristi ili planira koristiti blockchain tehnologiju za pohranu i dijeljenje podataka o pacijentu, što povećava sigurnost i transparentnost podataka.

Iako postoji mnogo potencijalnih primjena blockchaina, još uvijek postoje izazovi koji treba riješiti. Čak oko 60% svjetskih tvrtki koje su implementirale blockchain tehnologiju suočilo se s problemima vezanim uz regulatornu okolinu, sigurnost i skalabilnost.

S obzirom na to da se blockchain tehnologija još uvijek razvija, očekuje se da će se njegove primjene širiti na različita područja i da će donijeti transformativne promjene u mnogim industrijama.

Hrvati kao ulagači u 2022. godini

Popularizacijom kripotvaluta svijest, ali i interes Hrvata u kriptovalute i NFT u definitivnom je rastu u odnosu na same početke tržišta digitalnom imovinom. Zainteresirani pojedinci vide izniman potencijal u digitalnoj imovini kao pohrani vrijednosti. Željni su financijske slobode i sigurnosti u usporedbi sa klasičnim sustavom bankarstva.

Naravno, moramo razumjeti da postoji i druga strana skeptičnosti zbog nedostatka regulacija samog tržišta i rizika od ulaganja. Hrvatska središnja banka i vlada još uvijek nisu izrekle konkretan stav o regulaciji samih kriptovlauta i NFT-a zbog potencijalnih rizika.

Hrvatskih investitora zasigurno ima, no mnogi su i dalje anonimni na samom tržištu kako bi zaštitili svoju privatnost. Razvojem sigurnijeg tržišta kriptovalutama i boljim informiranjem ljudi, Hrvati de sigurno krenuti aktivnije ulagati i uvidjeti budućnost digitalne vrste imovine.

FQAs

Koje su najvažnije kriptovalute u 2022. godini?

Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Cardano, Dogecoin su među najvažnijim kriptovalutama u 2022. godini.

Koje su trendovi u kripto tržištu u 2022. godini?

U 2022. godini, trendovi u kripto tržištu uključuju rast decentraliziranih finansijskih aplikacija, povećanje interesa za staking i rast cijena kriptovaluta.

Kako se kripto tržište razvijalo u 2022. godini?

Kripto tržište se u 2022. godini razvijalo stabilno, sa periodima rasta i padova cijena. Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta se povećala u odnosu na prethodnu godinu.

Koji su najvažniji događaji u kripto svijetu u 2022. godini?

Najvažniji događaji u kripto svijetu u 2022. godini su lansiranje novih kriptovaluta, nova regulatorna pravila, kao i razvoj novih tehnologija kao što su DeFi i NFT.

Koje su ključne analize kripto tržišta u 2022. godini?

Ključne analize kripto tržišta u 2022. godini su analize tržišne kapitalizacije, volatilnosti, trgovinske aktivnosti i analize tehničke analize.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *