Najbolji fakulteti u Rijeci

Rijeka, treći najveći grad u Hrvatskoj, poznat je po bogatom kulturnom naslijeđu, prekrasnim plažama i živahnoj akademskoj sceni.

Uzimajući u obzir važnost visokog obrazovanja u današnjem društvu, Rijeka nudi širok izbor fakulteta koji pokrivaju gotovo sve moguće područje studiranja. Bez obzira na to je li vaša strast informatika, medicina, umjetnost ili nešto drugo, Rijeka ima fakultete koji su među najboljima u Hrvatskoj.

U ovom članku ćemo istražiti najbolje fakultete u Rijeci, njihove programe, istraživačke mogućnosti i načine na koje obrazovanje na ovim fakultetima može pomoći u vašoj karijeri.

Najbolji fakulteti u Rijeci
source: The seafront in Volosko, near Rijeka GETTY

Table of Contents

Zašto studirati u Rijeci?

Grad Rijeka smješten je na sjevernom dijelu Jadranske obale, u Hrvatskoj. To je grad bogate povijesti i kulture, te važno gospodarsko i pomorsko središte.

Rijeka je također poznata kao grad koji spaja različite kulture, obzirom da su na njenom području utjecaji talijanske, mađarske i njemačke kulture vidljivi u arhitekturi, kuhinji i običajima.

Za buduće studente, Rijeka je zanimljiv grad jer ima nekoliko sveučilišta i visokih škola, kao i brojne kulturne i sportske sadržaje koji će obogatiti studentski život. Grad također ima živahnu studentsku scenu i mnoge mogućnosti za provođenje slobodnog vremena, uključujući plaže, planine i parkove koji su lako dostupni iz centra grada.

Najbolji fakulteti u Rijeci

1. Fakultet zdravstvenih studija

Najbolji fakulteti u Rijeci

Fakultet zdravstvenih studija (FZS) u Rijeci jedan je od trinaest fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Fakultet je osnovan 2006. godine i jedan je od najmlađih fakulteta u Rijeci, ali i u Hrvatskoj. Fakultet nudi preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij u području zdravstvenih znanosti.

Preddiplomski studij traje tri godine, a obuhvaća tri smjera: sestrinstvo, primaljstvo i radiološku tehnologiju. Diplomski studij traje dvije godine, a studij je organiziran u tri smjera: sestrinstvo, primaljstvo i zdravstveno-računalništvo. Poslijediplomski studij organiziran je u obliku specijalističkih studija, poslijediplomskog stručnog studija i doktorskog studija.

Fakultet zdravstvenih studija ima moderne učionice, laboratorije i kliničke centre, što omogućuje studentima stjecanje praktičnih vještina i iskustva. Osim toga, fakultet ima brojne partnere u zemlji i inozemstvu, što omogućuje studentima sudjelovanje u različitim istraživanjima, projektima i međunarodnim razmjenama.

Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci ima visoku razinu akademskih standarda i izvrsnosti u području zdravstvenih znanosti. Njegovi diplomanti su traženi na tržištu rada u Hrvatskoj i inozemstvu, a fakultet se smatra jednim od najboljih u regiji za studij sestrinstva, primaljstva i radiološke tehnologije.

Najbolji fakulteti u Rijeci
Fakultet zdravstvenih studija Fizioterapija, primaljstvo, radiološka tehnologija, sestrinstvo.
Adresa:Ul. Viktora cara Emina 5, 51000, Rijeka

2. Fakultet informatike i digitalnih tehnologija

Najbolji fakulteti u Rijeci

Fakultet informatike i digitalnih tehnologija (FIT) u Rijeci je jedna od najmlađih visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj koja je osnovana 2016. godine. Fakultet nudi preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij iz područja informacijskih tehnologija i digitalnih tehnologija.

Preddiplomski studij traje tri godine, a obuhvaća različite smjerove: računarstvo, informacijski sustavi, inženjering digitalnih medija i softverski inženjering. Diplomski studij traje dvije godine, a nudi smjerove iz područja računalnih znanosti i informacijskih tehnologija. Poslijediplomski studij FIT-a nudi različite programe specijalističkih i doktorskih studija, koji su prilagođeni suvremenim trendovima u industriji informacijskih tehnologija.

Fakultet FIT ima moderno opremljene učionice i laboratorije, što omogućava studentima stjecanje praktičnih vještina i znanja u suvremenim tehnologijama. Fakultet FIT također nudi studentima mogućnost sudjelovanja u različitim projektima, natjecanjima i istraživanjima u suradnji s vodećim tvrtkama u informacijskoj tehnologiji i digitalnim tehnologijama.

Fakultet FIT ima visok stupanj akademskih standarda i izvrsnosti u području informacijskih tehnologija i digitalnih tehnologija. Njegovi diplomanti su traženi na tržištu rada u Hrvatskoj i inozemstvu, a fakultet surađuje s vodećim tvrtkama u industriji informacijskih tehnologija, osiguravajući tako studentima mogućnost praktičnog rada i stjecanja radnog iskustva tijekom studija.

Najbolji fakulteti u Rijeci
Fakultet informatike i digitalnih tehnologijaInformatika
Adresa:Ul. Radmile Matejčić 2, 51000, Rijeka

3. Ekonomski fakultet

Najbolji fakulteti u Rijeci

Ekonomski fakultet u Rijeci (EFRI) jedan je od najstarijih i najuglednijih fakulteta u Hrvatskoj u području ekonomskih znanosti. Osnovan je 1961. godine i od tada je stekao značajan ugled i priznanje, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Fakultet nudi preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij u području ekonomije i poslovne ekonomije. Preddiplomski studij traje tri godine, a obuhvaća četiri smjera: ekonomija, poduzetništvo, turizam i menadžment. Diplomski studij traje dvije godine, a obuhvaća pet smjerova: ekonomija, poduzetništvo, turizam, menadžment i računovodstvo i financije. Poslijediplomski studij organiziran je u obliku specijalističkih studija, poslijediplomskog stručnog studija i doktorskog studija.

Fakultet EFRI ima moderno opremljene učionice i laboratorije, kao i značajne međunarodne partnerstva i razmjene, što studentima omogućuje stjecanje širokog spektra znanja i iskustava u području ekonomije i poslovanja. Fakultet je također uključen u istraživačke projekte i suradnju s vodećim tvrtkama u industriji, što omogućuje studentima primjenu stečenog znanja u praksi.

Ekonomski fakultet u Rijeci ima visok stupanj akademskih standarda i izvrsnosti u području ekonomije i poslovanja. Njegovi diplomanti su traženi na tržištu rada u Hrvatskoj i inozemstvu, a fakultet je dobio brojna priznanja i nagrade za izvrsnost u akademskom radu i istraživanju. EFRI se smatra jednim od najboljih fakulteta za studij ekonomije i poslovanja u Hrvatskoj i regiji, te je stoga privlačan izbor za studente koji žele napredovati u ovom području.

Najbolji fakulteti u Rijeci
Ekonomski fakultetEkonomija, međunarodno poslovanje, poduzetništvo, financije, menadžment, marketing.
Adresa:Ul. Ivana Filipovića 4, 51000, Rijeka

4. Akademija primijenjenih umjetnosti

Najbolji fakulteti u Rijeci

Akademija primijenjenih umjetnosti (APU) u Rijeci je javna visokoškolska ustanova specijalizirana za obrazovanje u području likovne umjetnosti, dizajna i vizualnih komunikacija. Osnovana je 1973. godine kao prva takva ustanova u Hrvatskoj, a danas se nalazi u središtu grada Rijeke.

APU nudi preddiplomski i diplomski studij, kao i različite programe specijalističkih studija, izložbe i radionice. Preddiplomski studij traje tri godine i obuhvaća četiri smjera: slikarstvo, kiparstvo, grafički dizajn i dizajn vizualnih komunikacija. Diplomski studij traje dvije godine i podijeljen je u pet smjerova: slikarstvo, kiparstvo, grafički dizajn, dizajn vizualnih komunikacija i intermedijalne studije.

APU ima moderan i dobro opremljen prostor za nastavu, a studentima su na raspolaganju i brojne radionice i laboratoriji za različite tehnike likovne umjetnosti i dizajna. Osim toga, APU surađuje s brojnim umjetničkim institucijama i organizacijama, kako bi studentima omogućio stjecanje praktičnog iskustva i umrežavanje s profesionalcima u industriji.

Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci se smatra jednom od najuglednijih visokoškolskih ustanova za umjetnost u regiji, a njezini diplomanti su priznati i traženi umjetnici i dizajneri na domaćoj i međunarodnoj sceni. APU nudi visok stupanj akademskih standarda i izvrsnosti u području likovne umjetnosti i dizajna, te se stoga smatra jednim od najboljih izbora za studente koji žele razviti svoje umjetničke i dizajnerske sposobnosti i karijeru u ovom području.

Najbolji fakulteti u Rijeci
Akademija primijenjenih umjetnostiGluma i mediji, grafički dizajn i vizualne komunikacije, likovna pedagogija, primijenjena umjetnost
Adresa:Slavka Krautzeka 83, 51000, Rijeka

5. Učiteljski fakultet

Najbolji fakulteti u Rijeci

Učiteljski fakultet u Rijeci je javna visokoškolska ustanova osnovana 2002. godine, s ciljem osposobljavanja budućih učitelja za rad u osnovnim školama. Nalazi se na Kampusu na Trsatu, u neposrednoj blizini drugih fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Fakultet nudi preddiplomski i diplomski studij pedagogije, tečajeve stručnog usavršavanja za učitelje i razne druge programe usmjerene na razvoj pedagoških vještina i znanja. Preddiplomski studij traje tri godine i osposobljava studente za rad u osnovnoj školi, dok se diplomski studij može završiti u još dvije godine. Uz to, fakultet nudi i dodiplomske studije iz različitih područja, kao što su književnost, povijest, geografija, matematika i strani jezici, koji su važni za stjecanje općih pedagoških kompetencija.

Učiteljski fakultet u Rijeci ima modernu opremu i tehnologije, kao što su interaktivne table i druge tehnološke alate koji pomažu učiteljima u njihovom radu s djecom. Studenti se na fakultetu osposobljavaju za rad s različitim grupama učenika, uključujući djecu s posebnim potrebama i različitim kulturnim i jezičnim pozadinama.

Fakultet ima bogat program razmjene studenata, koji uključuje suradnju s drugim visokoškolskim ustanovama diljem Europe i svijeta. Također, fakultet potiče sudjelovanje studenata u različitim projektima i istraživanjima, što im omogućuje razvoj vještina i stjecanje iskustva u pedagoškoj praksi.

Učiteljski fakultet u Rijeci se smatra jednim od najboljih fakulteta za obrazovanje učitelja u Hrvatskoj, a njegovi diplomanti su vrlo traženi u obrazovnom sektoru. Fakultet ima visok stupanj akademskih standarda i izvrsnosti u području pedagogije, te se stoga smatra jednim od najboljih izbora za studente koji žele postati učitelji i oblikovati budućnost učenika u osnovnoj školi.

Najbolji fakulteti u Rijeci
Učiteljski fakultetRani i predškolski odgoj i obrazovanje, učiteljski studij
Adresa:Sveučilišna Av 6, 51000, Rijeka

6. Filozofski fakultet

Najbolji fakulteti u Rijeci

Filozofski fakultet u Rijeci je jedan od najprestižnijih fakulteta Sveučilišta u Rijeci, osnovan 1963. godine. Nalazi se na Trsatu, u sklopu Kampus Rijeka, zajedno s ostalim fakultetima i ustanovama Sveučilišta u Rijeci.

Fakultet nudi širok spektar preddiplomskih i diplomskih studija iz različitih područja, kao što su filozofija, povijest, kroatistika, anglistika, germanistika, talijanistika, rusistika, arheologija, sociologija, psihologija i druge društvene i humanističke znanosti. Nastava na fakultetu provodi se u manjim grupama, što omogućuje kvalitetniji i individualizirani pristup studentima. Fakultet također nudi niz doktorskih studija u navedenim područjima.

Filozofski fakultet u Rijeci poznat je po svojoj izvrsnosti u istraživanju humanističkih znanosti, što se očituje u brojnim znanstvenim radovima, projektima i istraživačkim aktivnostima koje provode njegovi profesori i studenti. Fakultet ima moderne laboratorije, knjižnicu s bogatim fondom knjiga i časopisa te mnoge druge resurse koji omogućuju studentima i znanstvenicima da se bave istraživanjima i razvoju novih teorija i pristupa.

Filozofski fakultet u Rijeci ima bogat program razmjene studenata s brojnim inozemnim sveučilištima i institucijama, što omogućuje studentima da steknu međunarodno iskustvo i upoznaju se s drugim kulturama i načinima razmišljanja. Fakultet također organizira niz kulturnih i znanstvenih događanja, poput predavanja, seminara i konferencija, što omogućuje studentima i znanstvenicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima u svojim područjima.

Diplomanti Filozofskog fakulteta u Rijeci su cijenjeni u akademskoj i kulturnoj zajednici, a mnogi od njih se bave istraživanjem i podučavanjem na različitim sveučilištima diljem svijeta. Fakultet je također izvrsna polazišna točka za one koji se žele baviti različitim područjima humanističkih znanosti ili za one koji žele steći temeljna znanja i kritičko razmišljanje koje se mogu primijeniti u mnogim drugim područjima rada i života.

Najbolji fakulteti u Rijeci
Filozofski fakultetEngleski jezik i književnost, filozofija, hrvatski jezik i književnost, kulturologija, njemački jezik i književnost, pedagogija, povijest, povijest umjetnosti, psihologija, talijanski jezik i književnost.
Adresa:Sveučilišna Av. 4, 51000, Rijeka

7. Tehnički fakultet

Najbolji fakulteti u Rijeci

Tehnički fakultet u Rijeci osnovan je 1971. godine i danas nudi širok spektar preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija iz područja elektrotehnike, računarstva, strojarstva i brodogradnje.

Fakultet ima moderno opremljene laboratorije i radionice koje omogućuju studentima da steknu praktična znanja i vještine potrebne za rad u različitim industrijskim sektorima. Fakultet također ima niz projekata i istraživačkih aktivnosti koje provode njegovi profesori i studenti u suradnji s industrijom i drugim ustanovama.

Tehnički fakultet u Rijeci poznat je po svojoj izvrsnosti u istraživanju i razvoju novih tehnologija te primjene tih tehnologija u različitim područjima. Fakultet ima bogat program razmjene studenata s brojnim inozemnim sveučilištima i institucijama, što omogućuje studentima da steknu međunarodno iskustvo i upoznaju se s drugim kulturama i načinima razmišljanja.

Fakultet također organizira niz kulturnih i znanstvenih događanja, poput predavanja, seminara i konferencija, što omogućuje studentima i znanstvenicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima u svojim područjima. Fakultet ima i brojne studentske organizacije koje organiziraju različite aktivnosti i događaje, poput natjecanja, radionica i sportskih turnira.

Diplomanti Tehničkog fakulteta u Rijeci su cijenjeni u industriji i znanstvenoj zajednici, a mnogi od njih se bave istraživanjem i razvojem novih tehnologija te rade u različitim inozemnim tvrtkama. Fakultet je također izvrsna polazišna točka za one koji se žele baviti inženjerskim poslovima i razvojem novih tehnologija.

Najbolji fakulteti u Rijeci
Tehnički fakultetBrodogradnja, elektrotehnika, računarstvo, strojarstvo.
Adresa:Vukovarska ul. 58, 51000, Rijeka

8. Pomorski fakultet

Najbolji fakulteti u Rijeci

Pomorski fakultet u Rijeci jedan je od najstarijih i najprestižnijih fakulteta u Hrvatskoj koji se bavi pomorskom i nautičkom obukom. Osnovan je 1956. godine, a danas nudi širok spektar preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija iz područja nautike, pomorstva, brodogradnje, elektrotehnike, strojarstva i drugih srodnih područja.

Fakultet se nalazi u blizini riječke luke, što omogućuje studentima da steknu praktična znanja i vještine potrebne za rad u pomorskom sektoru. Fakultet ima moderne laboratorije, radionice i simulatore koji omogućuju studentima da se upoznaju s najnovijom tehnologijom u pomorskom sektoru i steknu praktična iskustva.

Pomorski fakultet u Rijeci ima dugogodišnju tradiciju u obrazovanju kvalitetnih stručnjaka za pomorsku industriju, brodarstvo i srodne djelatnosti. Fakultet je prepoznat kao jedan od najboljih u regiji, a i u svijetu, po kvaliteti svojih programa i obrazovnih sadržaja.

Fakultet ima visoko kvalificirano nastavno osoblje koje je usmjereno na razvoj i primjenu novih tehnologija u pomorskom sektoru. Fakultet također ima suradnju s brojnim domaćim i stranim institucijama, što omogućuje studentima da steknu međunarodno iskustvo i upoznaju se s različitim kulturama i načinima rada u pomorskom sektoru.

Pomorski fakultet u Rijeci također organizira brojne znanstvene i stručne skupove, seminare i konferencije na kojima se prezentiraju najnoviji trendovi i dostignuća u pomorskoj i nautičkoj industriji. Fakultet ima i razne studentske organizacije koje organiziraju različite aktivnosti i događaje, poput natjecanja u plovidbi, izložbi i sportskih turnira.

Diplomanti Pomorskog fakulteta u Rijeci su cijenjeni u pomorskoj i nautičkoj industriji te su traženi stručnjaci diljem svijeta. Mnogi od njih rade u brodarskim kompanijama, pomorskim agencijama, lučkim upravama, ali i u drugim djelatnostima koje su vezane za pomorstvo i nautiku. Pomorski fakultet u Rijeci je također izvrsna polazišna točka za one koji žele napraviti karijeru u pomorskoj i nautičkoj industriji.

Najbolji fakulteti u Rijeci
Pomorski fakultetBrodostrojstvo, elektrotehnike i informatičke tehnologije u pomorstvu, logistika i menadžement u pomorstvu i prometu, nautika i tehnologija pomorskog prometa, promet i mobilenost.
Adresa:Studentska ul. 2, 51000, Rijeka

Najbolji privatni fakulteti u Hrvatskoj

Proširite svoje horizonte istražujući najbolje fakultete u Rijeci tako što ćete izaći izvan njezinih granica i otkriti najbolje privatne fakultete diljem Hrvatske. Dok se Rijeka može pohvaliti iznimnim obrazovnim ustanovama, bitno je razmotriti širi spektar dostupnih mogućnosti.

Naš vodič o najboljim privatnim fakultetima u Hrvatskoj otvara vam vrata renomiranih institucija diljem zemlje, pružajući sveobuhvatan pogled na obrazovnu izvrsnost izvan granica grada Rijeke. Od živahne prijestolnice Zagreba do očaravajućih obalnih gradova Splita i Dubrovnika, Hrvatska nudi niz prestižnih fakulteta koji se ističu akademskim programima, stručnošću fakulteta i poticajnim okruženjima za učenje. Proširite svoju perspektivu, otkrijte izuzetne institucije i donesite informiranu odluku o svom putovanju u visoko obrazovanje.


FAQs

Koje su najpopularnije programske skupine na fakultetima u Rijeci?

Najpopularnije skupine su računalne znanosti, medicina, inženjering, umjetnost i humanističke znanosti.

Koji su istraživački centri povezani s fakultetima u Rijeci?

Fakulteti u Rijeci povezani su s mnogim istraživačkim centrima, poput Centra za napredne studije jugoistočne Europe, Centra za istraživanje materijala i obnovljivih izvora energije te Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Kako fakulteti u Rijeci pripremaju studente za karijeru?

Fakulteti u Rijeci imaju snažan naglasak na praktičnoj nastavi i interakciji s industrijom. Mnogi fakulteti imaju programe stručne prakse, suradnje s tvrtkama i mentorstvo kako bi se studenti pripremili za karijeru nakon diplomiranja.

Koje su mogućnosti za stipendije na fakultetima u Rijeci?

Mnogi fakulteti u Rijeci nude razne vrste stipendija za studente, kao što su stipendije za izvrsnost, socijalne stipendije i stipendije za studente s invaliditetom.

Koliko su troškovi studiranja na fakultetima u Rijeci?

Troškovi studiranja variraju ovisno o fakultetu i programu. Većina fakulteta u Rijeci javna su ustanova, što znači da su troškovi studiranja relativno niski, dok su troškovi za studij na privatnim fakultetima obično veći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *